Εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής της ενορίας της κωμοπόλεως του Κολχικού, ιερούργησε την 13η του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ., Κυριακή των Προπατόρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Προ της ενάρξεως της Χοροστασίας του Όρθρου, εκομίσθησαν υπό του Σεβασμιωτάτου, τα Σεπτά Λείψανα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, τα οποία και θα παραμείνουν στην ενορία του Κολχικού καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των Πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν με την παρουσία τους και την υποδειγματική του στάση καθ’ όλη την διάρκεια των τελουμένων τα πολλά παιδιά, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Νεοφύτου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα μηνύματα και στα διδάγματα της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη ομιλία του, υπογράμμισε ότι σήμερα δυστυχώς βρίσκουμε μία πρόφαση όλοι για να αποφύγουμε την πρόσκληση και την κλήση από τον Θεό.

Στην σημερινή εποχή που ζούμε, είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να ρίξουμε μία ματιά και να δούμε πως η Αγάπη του Θεού διαχρονικά, δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον άνθρωπο και ότι σε όλες τις εποχές ο Κύριος στέλνει τους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι και δίδουν το μήνυμα ότι ο Θεός είναι παρών, είναι Αληθινός, δεν είναι κάποιο ανθρώπινο κατασκεύασμα, είτε φαντασία του μυαλού, αλλά είναι Αυτός που φανερώνεται στην ζωή μας και μας λέγει «Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός, Εγώ σας χάρισα τα πάντα και θέλω πάντοτε να είστε χαρούμενοι». Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος έπεσε θύμα του φθόνου και της παγίδος του διαβόλου, ο οποίος διέβαλλε τον Θεό στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα την παρακοή και την απομάκρυνση από το φως και την αλήθεια και με κατάληξη τον θάνατο.

Έχουμε γεμίσει από φθόνο και κακοτροπία στρεφόμενοι εναντίων του Θεού καθημερινός. Αλλά Εκείνος ως αληθινός Πατέρας, έρχεται συνεχώς σε εμάς, δεν μας απαξιώνει αλλά μας καλεί να πάμε στο τραπέζι και στο δείπνο. Δεν ακυρώνει την πρόθεση που έχει για εμάς και η οποία είναι η Σωτηρία, όπως εξάλλου θέλει και ο κάθε γονέας για τα παιδιά του.

Σήμερα δυστυχώς στην εποχή που ζούμε, ενεργείται το μυστήριο της ανομίας και της αποστασίας, της πλάνης και της απάτης, της διαστροφής της αλήθειας. Ο άνθρωπος διαστρέφει με την ζωή του τα πάντα και γίνεται ένα θύμα, πέφτοντας στην παγίδα που ο ίδιος έστησε με φθόνο και ζήλια.

Ο Κύριος, με την παρουσία Του θέλει να μας γλιτώσει από αυτές τις παγίδες, με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του.

Αναφερόμενος εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, στην επερχόμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων υπογράμμισε το γεγονός ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που μεταξύ των άλλων δεν ευχόμεθα πλέον Καλά Χριστούγεννα αλλά μόνο το γενικό Καλές Εορτές. Θα πρέπει να έχουμε το θάρρος και να κρατούμε ζωντανό αυτό που είναι η παράδοση και αλήθεια, τονίζοντας συγκεκριμένα την ύπαρξη της εορτής των Χριστουγέννων.

Παρατηρούμε όλοι μας, τον γενικότερο στολισμό που υπάρχει λόγω των ημερών. Οι άνθρωποι ετοιμάζονται και μέσα από άψυχα υλικά πράγματα, προσπαθούν να φέρουν ένα μήνυμα ότι κάτι συμβαίνει και ότι κάτι γίνεται, το οποίο έρχεται και αλλάζει τις ημέρες αυτές.

Αλλά η πραγματικότητα μας λέγει, ότι πόσοι από εμάς θα καταλάβουμε ποιο είναι το αληθινό γεγονός που έρχεται και τι μας φανερώνουν όλα αυτά και που θα συμβούν.

Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η Γέννηση του Κυρίου, είναι το γεγονός εκείνο που ανατρέπει τα πάντα όταν γίνει βίωμα στην ζωή του ανθρώπου, παύοντας πλέον να είναι μία απλή αναφορά ενθουσιαστικής στιγμής.

Θα πρέπει το γεγονός των Χριστουγέννων, να γεννά μέσα στην ψυχή μας προσδοκίες ελπίδος και χαράς. Αυτός που έρχεται δεν είναι ένας βασιλιάς σαν τους ψεύτικους και τους κάλπικους του κόσμου τούτου, που δυναστεύουν λαούς και οδηγούν την ανθρωπότητα, στην δυστυχία και στον πόνο, αλλά είναι ο Βασιλιάς της Ειρήνης και Εκείνος που έρχεται να μας ενώσει, φυτεύοντας στις καρδιές των ανθρώπων την αγάπη και καταφέρνοντας μέσα από το πρόσωπο του αδελφού να βλέπουν τον ίδιο τον Κύριο.

Ας αφήσουμε όλοι την πόρτα της καρδιάς μας ανοιχτή για να γίνει το Θεοδέγμον Σπήλαιο ώστε να Γεννηθεί ο Χριστός, η αληθινή ελπίδα και το αληθινό φως, αλλά ταυτόχρονα να σταματήσουμε και να Τον Σταυρώνουμε με την ζωή μας και τις λανθασμένες επιλογές μας.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.