Είχε καιρό να τοποθετηθεί δημόσια και, όπως λέει ο ίδιος, «μαζεύτηκαν πολλά»!

Όπως εξήγησε, έχουν συμβεί πολλά το τελευταίο διάστημα στο νησί μας και ο ίδιος νιώθει ότι «έχει γεμίσει» και θέλησε να τοποθετηθεί για ορισμένα από αυτά.

Για το λόγο αυτό ο πάντα καυστικός Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος, κάλεσε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για μία εφ’ όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου μιλώντας για πολλούς και πολλά. Από το χειμαρρώδη λόγο του δεν ξέφυγε κανείς: δημοτικές αρχές (πρώην και νυν), σχετικά με τις ατέρμονες εργασίες στην πλατεία Σολωμού, τις καθυστερήσεις και τα περιττά στοιχεία που περιλαμβάνει, τις πέργκολες τις φυσούνες, το «εξάμβλωμα» του αγάλματος του Βεζάλ, το ρεζίλι που μας περιμένει αν η πλατεία δεν είναι έτοιμη για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκανε λόγο για έργο «του αέρα», διαπίστωσε ότι όλα έγιναν στο πόδι και πως η καθυστέρησή του ήταν αναμενόμενη όπως σε όλα τα δημόσια έργα –επομένως χρονικές επενδύσεις σε αυτό ήταν άτοπες. Όλα αυτά με αφορμή την επιλογή της πλατείας για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία, όπως υπενθύμισε έρχεται στη Ζάκυνθο μετά από διεργασίες και ενέργειες της Μητρόπολης. Ξεκαθάρισε πως, η Συνέντευξη Τύπου δεν αποτελεί παρέμβαση ή εμπλοκή στα καθήκοντα προσώπων ή αρχών ούτε καν στις πολιτικές τοποθετήσεις κανενός, ωστόσο, σαν Ζακυνθινός αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφραστεί για ορισμένα ζητήματα.

Για την Ολυμπιακή Φλόγα
Ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους του Ζακυνθινούς να παραβρεθούν στην Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, τόνισε μάλιστα πως η Φλόγα ήρθε στο νησί μας «κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου και εμού, οι οποίοι στείλαμε γράμμα στο Ελληνικό Γραφείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής». Κατόπιν αυτού, ο κ. Καρράς, υπεύθυνος για τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, επισκέφτηκε το Μητροπολίτη Δωδώνης στο γραφείο του, στην Αθήνα και απάντησε θετικά στο αίτημα. Μάλιστα, συζητήθηκε ώστε η Μητρόπολη Ζακύνθου να συνεργαστεί με όλες τις άλλες υπηρεσίες και αρμόδιους που εμπλέκονται με το θέμα, «ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υποδοχή και φιλοξενία της Φλόγας, αφού πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για τη Ζάκυνθο και με γνώμονα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβολίζουν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Όπως ξέρουμε, μόνον όταν υπήρχε Δημοκρατία στην Ελλάδα πραγματοποιούντο Ολυμπιακοί Αγώνες».

«Ο Θεός να την κάνει πλατεία»
Ο κ. Χρυσόστομος να κάλεσε όλους τους Ζακυνθινούς να παραβρεθούν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Απριλίου στη «λεγομένη πλατεία Σολωμού. Και αναφέρω λεγομένη διότι δεν είναι πλέον πλατεία. Ο Θεός να την κάνει πλατεία, έτσι που την έχουν καταντήσει, όχι μόνο για τις διάφορες επισκευές και κατασκευές της, αλλά και γιατί οι Ζακυνθινοί, αφού ασχολήθηκαν με τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες της πλατείας του Αγίου, καλό θα ήταν να ασχοληθούν και με τις πέργκολες που έκαναν την πλατεία Σολωμού ‘μαγαζάκι’», είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Πλατεία Σολωμού ή Πλατεία Αγίου;
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του να τελεστεί η υποδοχή της Φλόγας στο Πλάτωμα του Αγίου, σε περίπτωση που η πλατεία Σολωμού τελικά δεν θα είναι απόλυτα έτοιμη για την υποδοχή της. «Η Πλατεία Σολωμού δεν είναι έτοιμη. Αν τουλάχιστον ένα μέρος της προετοιμαστεί κατάλληλα και μπορεί να υποδεχτεί την τελετή, τότε δεν θα έρθουμε σε Τρωικό Πόλεμο με καμία αρχή. Είναι σημαντικό να μην γίνουμε ρεζίλι στη διάρκεια της εκδήλωσης. Η θετική έκβαση ανήκει σε εμάς, (σ.σ. τη Μητρόπολη), εμείς στείλαμε τα σχετικά έγγραφα, σε εμάς απάντησε η Επιτροπή και ο κ. Καρράς και εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη. Δηλώσαμε άλλωστε ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε αρχή χρειαστεί –εν προκειμένω με το Δήμο. Είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τσίπηρα και με Αντιδημάρχους και όλα βαίνουν καλώς», εξηγεί ο κ. Χρυσόστομος.

Αέρας, φυσούνες, πέργκολες και μαγαζάκια
«Η ευθύνη για την κατάντια της πλατείας είναι πολύ μεγάλη και αναλογεί σε όλους μερίδιο», λέει ο κ. Χρυσόστομος. «Υπεύθυνοι είναι τόσο αυτοί που ανέθεσαν το έργο σε κάποιους αλλά δεν το επέβλεψαν, αλλά και όσοι αποφάσισαν ότι η πλατεία χρειάζεται αναδιαμόρφωση. Για μένα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει η ανάπλαση, να μπουν φυσούνες και να μας φυσά αέρας. Οσοι το σκέφτηκαν, δυστυχώς, αέρα επαγγέλονταν, αέρα υπηρέτησαν και υπηρετούν και αέρα θα συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο κ. Χρυσόστομος. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο είπε πως ο δήμαρχος τού δήλωσε πως οι πέργκολες που έχουν ήδη τοποθετηθεί, αποτελούν τμήμα του έργου που δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από το σύνολο, μέχρι το έργο να παραληφθεί. «Ερωτώ λοιπόν εγώ: η αλλαγή στις φυσούνες πώς έγινε, πριν την παραλαβή του έργου; Επομένως, αυτά, τουλάχιστον σε μένα, δεν περνάνε. Αν περνάνε στους υπόλοιπους Ζακυνθινούς, με γεια τους, με χαρά τους, αλλά θα λυπηθώ πολύ αν γίνει κάτι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.

«Να τελειώνουμε πια με το Βεζάλ»
Ο Μητροπολίτης σχολίασε και το «εξάμβλωμα», όπως το αποκάλεσε, του αγάλματος του Βεζάλ, λέγοντας ότι στην ουσία, το φόρο τιμής προς το Βέλγο ανατόμο η Ζάκυνθος το έχει ήδη αποτίσει στο Λαγανά και αλλού στην πόλη, με τα μνημεία που έχουν στηθεί. Αρα δεν χρειάζονται άλλες τιμές. «Πρόκειται για εξάμβλωμα και πρέπει να τελειώνουμε πια με αυτό!», είπε οργισμένος ο κ. Χρυσόστομος και δήλωσε πως θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες ώστε το άγαλμα να απομακρυνθεί από την πλατεία Σολωμού και προειδοποίησε: «Αν δεν φύγει με το καλό, θα φύγει με το κακό!».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.