Η Τήνος είναι το νησί με τη μεγαλύτερη θρησκευτική παράδοση σε όλες τις Κυκλάδες,τρίτο σε μέγεθος και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Φυσικά, το νησί είναι πρωτίστως ξακουστό ναο της Παναγίας Ευαγγελίστριας ή Παναγία της Τήνου όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Γνωρίζατε όμως ότι στην Τήνο υπάρχουν περισσότερες από 1000 εκκλησίες; Κι όμως! Η Τήνος έχει τεράστια θρησκευτική παράδοση με διαφορετικού ύφους εκκλησίες και ναούς, από Ορθόδοξες και Καθολικές μέχρι ιδιωτικές ακόμα. Βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, πάνω σε λόφους ή και δίπλα στη θάλασσα.
Αφορμή για ολη αυτήν την ανέγερση των πολλών εκκλησιών ήταν ένα θαύμα, ένα όραμα, μια θεϊκή προτροπή, μια προσωπική εμπειρία ,ένα προσωπικό τάμα.
Η παράδοση για το χτίσιμο των εκκλησιών στο νησί της Παναγιάς ξεκίνησε κατά τη Βυζαντινή κυρίως περίοδο και κατά την Ενετοκρατία, οπότε χτίστηκαν πολλοί ενοριακοί ναοί. Κατά την τουρκική κατοχή οι κάτοικοι της Τήνου απέκτησαν με ειδική συνθήκη το προνόμιο να κτίζουν εκκλησιές. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα εκκλησάκια σαν μια αδιάλειπτη προσευχή για την απελευθέρωση του γένους.
Και φυσικά όλο αυτό το κτίσιμο των εκκλησιών συνεπάγεται τα δεκάδες έθιμα και τους εορτασμούς που πραγματοποιούνται όλο το έτος με αποκορύφωμα της περίοδο του Δεκαπενταύγουστου όπου πιστοί πλημμυρίζουν το νησί ώστε να προσκυνήσουν.
Πέραν της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας της Ευαγγελίστριας με τη θαυματουργή εικόνα και το θολωτό παρεκκλήσι της, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το χωριό Κτικάδος και να θαυμάσει από κοντά την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοματας.
Ο Κτικάδος είναι ένα παραδοσιακό, πανέμορφο χωριό κοντα στην Χώρα της Τήνου και απέχει μόλις πεντε χιλιόμετρα από εκει.
Προσφέρει υπέροχη θέα που αγκαλιάζει το Αιγαίο από την Τζιά μέχρι την Σύρο.
Έχει δύο εκκλησίες η μία του Τιμίου Σταυρού η οποία διαθέτει ένα αξιόλογο καμπαναριό, ενώ ο ναός της Μεγαλομάτας έχει μια επιβλητική μαρμάρινη είσοδο και βρίσκεται στον Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου μας.
Ο ναός αυτός ήταν αρχικά αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο η εικόνα του οποίου χρονολογείται τον 17ο αιώνα.
Λέγεται Παναγία Μεγαλομάτα όπως τη λένε επειδή «έχει μεγάλα μάτια και όπου πας σε βλέπει»)και όπως είδαμε ξεχωρίζει για την εκπληκτική μαρμάρινη είσοδο και την εξαιρετική θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης από τον περίβολό της. Γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου.
Το κεντρικό καλντερίμι μετά την εκκλησία της Μεγαλομάτας, καταλήγει στην άκρη του χωριού, απ’ όπου ξεκινάει το καλοφτιαγμένο μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη της Τήνου.
Ο οικισμός αναπτύχθηκε το 1715, όταν έφτασαν εδώ Κρητικοί μεταφέροντας την εικόνα της Παναγίας Μεγαλομάτας που είναι έργο του 16ου-17ου αιώνα.
Λέγεται πως ο Νίκος Κούρκουλος ο διάσημος Έλληνας ηθοποιός ο οποίος καταγόταν από εκείνα τα μέρη,όταν η ζωή του διέτρεχε κίνδυνο και ήταν άρρωστος δωρησε το τέμπλο της Παναγίας της Μεγαλοματας στον Ναό της .
Σώσε μας Μητέρα Παναγία ας φωνάξουμε κι εμείς, σώσε μας από κινδύνους και θλίψεις.
Μετά τον Θεό σε σένα καταφεύγουμε, διότι είσαι τείχος απόρθητο που κανείς δεν μπορεί να κυριεύσει.
Εσύ είσαι η προστασία μας.
Την βοήθειά σου ζητούμε για την κατάκτηση των αρετών και την απόκτηση της Θείας Χάριτος.
Την βοήθειά σου ζητούμε για των παθών μας τις ασθένειες αλλά και για την ακαταστασία της ζωής μας. Δάκρυα, πόνοι, ασθένειες, πτωχεία μας βασανίζουν.
Εσύ όμως είσαι πάντα μαζί μας, μας βλέπεις μας προσέχεις, μας συμπαρίστασαι.
Ας Την παρακαλέσουμε λοιπόν να μας δώσει παρηγορία, να αυξήσει την πίστη μας, να μας δώσει δύναμη, ελπίδα, ανακούφιση, ανάπαυση, και αγαλλίαση, να μας δώσει χαρά καί λύση των προβλημάτων μας.
Βοήθεια μας!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.