21 Οκτωβρίου εορτάζει ο Όσιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω! Ήταν ημέρα που εόρταζε ο Χριστόδουλος της καρδιάς μας, ο μεγάλος Αρχιεπίσκοπος της αγάπης, ο Πρωθιεράρχης των μεγάλων και απροσκύνητων λόγων, αλλά και των μεγαλεπήβολων έργων και σχεδίων! Που έκανε μέσα σε 9,5 χρόνια σπουδαίο έργο για να ξαπλώσουν πάνω σε αυτό οι επόμενοι.

Που πέρασε από τη ζωή της πατρίδας μας και τη σημάδεψε ώστε μέχρι σήμερα, 10 χρόνια από τον θάνατό του, να μας λείπει και να τον αναζητούμε καθημερινά στη ζωή μας! Ποτέ δεν κλάψαμε τόσο έναν Ποιμενάρχη, όσο τον Χριστόδουλό μας!
Και ποιός δεν θυμάται τί γινόταν στην εορτή του, τόσο αφ´ εσπέρας , όσο και ανήμερα. Το αδιαχώρητο στην Αγίας Φιλοθέης από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ακόμη και την εποχή που του έριχναν λάσπη με το κιλό, ο λαός μας έδινε το παρών για να του δείξει την αγάπη του και ότι δεν τον αγγίζουν όλα αυτά που πετούσαν οι άνανδροι που ήθελαν να τον ρίξουν για να καταλάβουν τον Πρώτο θρόνο της χώρας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ποιός ήταν ο στόχος τους και τί συμφέροντα εξυπηρετούσαν.
Δεν θα ξεχάσω μία χρονιά– από τις πρώτες που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος – να περιμένει στην ουρά με τον κόσμο για να του ευχηθεί με τον μονάκριβο αγόρι της η γνωστή και αλησμόνητη Μαλβίνα, που έμενε ακριβώς απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.
Επειδή ήξερα ότι περνούσε μία σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, πήρα την πρωτοβουλία με την βοήθεια του τότε Αρχιδιακόνου Διονυσίου Κατερίνα, να την προωθήσουμε με το παιδί της πιο γρήγορα και να την οδηγήσουμε στον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο . Στην αρχή δεν ήθελε εκείνη. Ήταν άλλωστε γνωστή για την ελευθεροστομία της και την μπέσα που διέθετε ως άνθρωπος. Αλλά όταν της είπαμε ότι έτσι θα τον δει περισσότερο, την πείσαμε. Δέχθηκε και πήγαμε εκτός σειράς. Την είδε στο γραφείο . Και τί δεν είπαν! Έκλαιγαν και οι δυο σαν παιδιά, μια από τα γέλια και μια από τις αφηγήσεις του μεγάλου Αρχιεπισκόπου περί μελλούσης ζωής. Ήταν τότε που του είπε το ανέκδοτο με τον Σημίτη και τη Βάνα Μπάρμπα και τον Ανδρέα Παπανδρέου με την ηθοποιό Γεωργία Βασιλειάδου. Και γελούσαν επί πέντε λεπτά.

Εκεί ζήτησε η Μαλβίνα από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μία χάρη!

— Θέλω να πάρεις το παιδί μου, το αγόρι μου, κοντά σου, του είπε!

Ήταν τότε, αν θυμάμαι καλά, μαθητής Γυμνασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μόλις άκουσε να βγαίνει από το στόμα της σπουδαίας αυτής γυναίκας και μάνας μια τέτοια πρόταση, άστραψε το πρόσωπό του. Της είπε ότι τον τιμά αυτό που του λέγει σαν μάνα ,αλλά της είπε ότι το παιδί είναι ακόμη μικρό και πρέπει να μεγαλώσει λίγο ακόμη και να το αποφασίσει το ίδιο.

– Εγώ θέλω, έλεγε το παιδί, αν είναι να περνάμε τόσο ωραία…

O Αρχιεπίσκοπος πρότεινε να το σκεφτούμε περισσότερο και να τα ξαναπούμε.
Έκτοτε μιλούσαν τηλεφωνικά πολύ συχνά.
Ήταν η πρώτη- γνωστή για την ευφυΐα της και την διορατικότητά της- που του είπε:

–Χριστόδουλε πρόσεχε! Έχεις αστέρι! Τους χαλάς τη σούπα, τα σχέδια που έχουν! Πρόσεχε μη σε φάνε! Και τον έφαγαν!
Αλλά και από εκεί που είναι παρεμβαίνει και σταματά τα άσχημα σχέδια που έχουν για την πατρίδα μας!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Έφη Σάπικα

Λατρεμένος!Αθάνατος!