Πριν από τή δευτέρα παρουσία του Χριστού, «θα γίνουν σημεία στον ήλιο, στη σελήνη καί στ’ αστέρια», ενώ η θάλασσα θα μουγκρίζει καί τά κύματα θα σηκώνονται τεράστια. Πώς θα ξεχωρίσουμε τά σημεία αυτά από τα σημεία που θα κάνει καί ο Αντίχριστος στον Ήλιο, στη σελήνη, στ’ αστέρια καί στον αέρα;

Τά σημεία τού Χριστού θα είναι αληθινά. Τά σημεία του Αντίχριστου θα είναι φαινομενικά καί θα απατούν τις αισθήσεις. Τά σημεία του Αντίχριστου θα τά κάνουν ο ίδιος καί οι απόστολοί του. Τά σημεία στον ήλιο, στη σελήνη καί στ’ αστέρια, πού θα εξαγγείλουν την παρουσία του Χριστού, θα γίνουν από μόνα τους, χωρίς να μεσολαβήσει κανείς. Τά φωτεινά σώματα τού στερεώματος θα έχουν πια εκπληρώσει τον σκοπό γιά τον οποίο, με εντολή του Δημιουργού, έλαμπαν στον ουρανό.

Τον εκπλήρωσαν καί στη γέννηση τού Χριστού μέ τό θαυμαστό εκείνο αστέρι. Τόν εκπλήρωσαν καί στη σταύρωσή Του, όταν χάθηκε ο ήλιος μέρα μεσημέρι κι έπεσε σκοτάδι σ’ όλη τη γή. Ο άγιος ευαγγελιστής Ματθαίος λέει ότι αμέσως μετά τά δεινά πού θα προκαλέσει η κυριαρχία του Αντίχριστου, θα γίνει ξαφνικά η έλευση του Χριστού, καί τότε «ο ήλιος θα σκοτεινιάσει, η σελήνη θα πάψει να φέγγει καί τ’ αστέρια θα πέσουν από τόν ουρανό».

Ό ιερός Θεοφύλακτος ερμηνεύει: «“Ό ήλιος”, λέει, “θα σκοτεινιάσει”, αντί να πει “θα αμαυρωθεί”, όχι επειδή θα εξαφανιστεί, αλλά επειδή θα νικηθεί από το φώς της παρουσίας του Χριστού, όπως ακριβώς καί τ’ αστέρια καί η σελήνη. Γιατί τί θα χρειάζεται ένα τέτοιο αισθητό φως, όταν, μετά την εμφάνιση του Ήλιου της δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχει πια νύχτα;».

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΗ. ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Μ. ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.