Τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Νέου που γεννήθηκε στο Λεοντάρι του Δήμου Μεγαλόπολης γιόρτασαν οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών.

Τον Εσπερινό, στο εκκλησάκι που έχει κτιστεί έξω από το χωριό, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, που με το χαρακτηριστικό του έντονο τρόπο, μίλησε για τον βίο του Αγίου, τον οποίο παραλλήλισε με τον βίο του Κοσμά του Αιτωλού (που μιμήθηκε τη ζωή του Αγίου) και κάλεσε τους πιστούς να κάνουν αγώνα για να ξεφύγουν από τα πάθη και τις κακίες με τις οποίες είναι γεμάτη η ζωή μας. Μάλιστα ανέφερε πως λόγω της κακίας και της πονηρίας δεν πάμε μπροστά ως κοινωνία. Ο Μητροπολίτης μίλησε με παραδείγματα και εντύπωση προκάλεσε η συμβουλή του σε μία κοπέλα για το πώς να κόψει το κάπνισμα.

Τον εσπερινό παρακολούθησε πλήθος πιστών, τοπικοί άρχοντες του Δήμου Μεγαλόπολης ενώ παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές Γιώργος Αθανασόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Εύη Τατούλη (ΝΔ).

Μετά τον εκκλησιασμό ακολούθησε πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια.

Στοιχεία για τον Άγιο Γεράσιμο το Νέο
Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νέος γεννήθηκε στο χωριό Λεοντάρι Αρκαδίας,
Στο χωριό έμαθε τα πρώτα του γράμματα, από μικρός επιδίδονταν στην ανάγνωση των βίων των Αγίων που ιδιαίτερα τον εντυπωσίαζαν.
Όταν ενηλικιώθηκε, χειροτονήθηκε ιερεύς και πήγε για προσκύνημα στους Αγίους τόπους. Μετά την επιστροφή του περιερχόταν διάφορες πόλεις, όπου εκήρυττε το λόγο του Θεού. Έτσι έφτασε στο Βόλο και εμόνασε στο μοναστήρι της Αγ. Τριάδος της Σουρβιάς μέχρι το θάνατό του αφοσιωμένος στην άσκηση, νηστεία και προσευχή. Θεωρείται ως δεύτερος κτήτωρ της Ι. Μονής Σουρβιάς την οποία είχε κτίσει νωρίτερα ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω.

Εκεί, με προσευχές, νηστείες, αγρυπνίες και αγώνες πνευματικούς, έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, κάνοντας θαύματα εν ζωή. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να γίνει γνωστός σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πολλά από τα θαύματά του αναφέρονται μέχρι σήμερα.
Εκοιμήθη στο μοναστήρι της Σουρβιάς το 1741 την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), αλλά η μνήμη του εορτάζεται την επομένη, 15 Σεπτεμβρίου.
Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του ενώ η Τιμία Κάρα του φιλοξενείται στην ιδρυθείσα το 1945 γυναικεία Ι. Μονή του Αγ. Γερασίμου της Μακρινίτσης και η οποία λειτουργεί ως μετόχι της Σουρβιάς.

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πιο αγαπημένος Άγιος της περιοχής. Τα Ιερά Λείψανά του ευωδιάζουν και επιτελούν πλήθος θαυμάτων στους πιστούς.
Κάθε χρόνο επί πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι Φυτόκου, την παραμονή της Μεσοπεντηκοστής, μεταφέρουν την τιμία κάρα και την εικόνα του Αγίου με τα πόδια από την Ι. Μονή Μακρινίτσης στον οικισμό τους, όπου παραμένουν επί τριήμερον για ευλογία των ιδίων και των κτημάτων τους.

Δείτε βίντεο από τον Εσπερινό και το λόγο του Μητροπολίτη κ. Ιερεμία…

1609drt.jpg

1609drt1.jpg

1609drt2.jpg

1609drt3.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.