Μήνες ολόκληρους οκτώμισι βασανίστηκε ο Άγιος Εφραίμ. Επί διακόσιες πενήντα ημέρες οι Τούρκοι κατέσχιζαν τον Άγιο και έσπαζαν κάθε ημέρα τα ήδη σπασμένα οστά και τις ήδη σπασμένες κλειδώσεις. Βρύσες ανοίγονταν το αίμα και ο πόνος βαρούσε σαν τύμπανο. Με ξυλιές, με βουρδουλιές, με φτυσίματα: έτσι είχαν οι Τούρκοι τον Άγιο.

Παρέλυσαν τα χέρια του Οσίου. Τα πόδια το ίδιο ακριβώς. Το σαγόνι είχε φύγει από τη θέση του ήδη από τις πρώτες ημέρες. Το πώς υπήρχε κεφάλι στη θέση του μόνον ο Θεός το γνώριζε. Κι όμως, οι εχθροί της Πίστεως δεν είχαν ακόμη ξεθυμάνει και φούντωναν όλο περισσότερο, γιατί ο Άγιος ακόμη κρατούσε χωρίς να αρνείται την Πίστη του. Οκτώμισι μήνες με τα ξύλα (!) και ο Άγιος ακόμη προσευχόμενος!
Χραπώσανε οι Τούρκοι τον Άγιο και μετά από τόσο καιρό θελήσανε πια να τον τελειώσουνε. Τον δέσανε σε μια μουριά όλον κρεμασμένο ανάποδα, κάτω στο χώμα το κεφάλι και πάνω στο δέντρο τα πόδια να είναι δεμένα με τριχιά. Πήρανε, τότε, ένα δαυλί, ένα ξύλο αναμμένο με φωτιά, και το έχωσαν μέσα στην κοιλιά του! ναι, το έκαναν! σπρώξανε στα σπλάχνα του Αγίου ένα ολόκληρο ξύλο με φωτιά. Στην κοιλιά!
Εμάς τους μαλθακούς ανθρώπους ένα σπίρτο μπορεί να μάς κάψει και πεταγόμαστε πάνω στο ταβάνι. Κοιτάμε να βάλουμε νερό, λίγο πάγο να βρούμε στο ψυγείο. Κι αν το κάψιμο τύχει μεγαλύτερο, ακόμη περισσότερο ουρλιάζουμε και κάνουμε σαν τους τρελούς. Υπολογίζουμε τώρα το κάψιμο που υπέστη ο Άγιος Εφραίμ από ολόκληρο ξύλο αναμμένο που μπήκε στα σπλάχνα της κοιλιάς του. Άραγε ποιο σχόλιο γραπτό και ποια πιθανή παρομοίωση μπορεί να περιγράψει τη στιγμή;
Μεγαλομάρτυς ο Άγιος Εφραίμ γιατί βίωσε μαρτύριο μεγάλο, τόσο μεγάλης διάρκειας και με τόσο αποτρόπαιο τέλος, που άμα δεν είσαι του Θεού, δεν μπορείς να το αντέξεις τέτοιο πράγμα. Μεγαλομάρτυς ο Άγιος Εφραίμ γιατί φάνηκε ίδιος σε μαρτύριο, και σε πόνο, και σε θάρρος, με όλους τους μεγάλους Μάρτυρες που γνώρισε ποτέ η Πίστη μας.
Γέμισε η Ελλάδα και η Γης με φίλους του Αγίου Εφραίμ. Γινήκαμε οικείοι του Αγίου και πηγαίνουμε επίσκεψη στα θαύματα. Θαύματα να δούνε τα μάτια σου και θαύματα να ακούσουν τα αυτιά σου. Να έχεις τον διαθέσιμο χρόνο να διαβάσεις τα χιλιάδες θαύματα. Γιατί ετούτος ο Άγιος Ευφραίμ τόσο εύκολα κάνει τα θαύματα όσο εύκολα κυλάει το νερό.
ΒΟΉΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.