Με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο η Εστία Πατερικών Μελετών απέστειλε επιστολή προς τον Αρχ. Ιερώνυμο στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων "Ρίγος και φόβος μας καταλαμβάνει, μήπως μετά από μια επίσκεψη τοιαύτης σημασίας του ποντίφηκος, προκαλέσουμε την οργή του Θεού". Αναλυτικά:

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Β. ΗΠΕΙΡΟΥ 47 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ. 2108025211
[email protected]
Αμαρούσιον 8-4-2016
Προς τον Μακαριώτατον
αρχιεπίκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος,
κ. Ιερώνυμον
Μακαριώτατε
Πάτερ και Δέσποτα κ. Ιερώνυμε.

Θρηνώ και οδύρομαι μετά των πνευματικών μου τέκνων, γιατί βρισκόμαστε όλο και πιο βαθιά μέσα στη μεγάλη θλίψη των «χειμερίων» ημερών που διερχόμαστε.
Είχαμε τον οξύτατο προβληματισμό εξ αιτίας της σχεδιαζομένης Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου και των ζητημάτων που ανακύπτουν αναφορικά με αυτήν. Το πλήρωμα των πιστών ευχόμαστε χειρί του παντοδυνάμου εν Τριάδι Θεού, να μην πραγματοποιηθεί, όχι μόνο για τους γνωστούς λόγους που αναφέρει ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, αλλά και πολύ περισσότερο, αν πρόκειται να δοθεί συνοδικότητα και εκκλησιολογική αναγνώριση στους παναιρετικούς παπικούς, προτεστάντες του ΠΣΕ, διαφόρους μονοφυσίτες και λοιπούς, μέσω των προσκεκλημένων παρατηρητών τους.

Η θλίψη μας ογκούται, γιατί αιφνιδίως πληροφορούμαστε, ότι εντός ολίγων ημερών η υμετέρα Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετά του παναιρεσιάρχου πάπα Φραγκίσκου θα επισκεφθείτε τη νήσο Λέσβο, της φιλτάτης ημών και ορθοδόξου ελληνίδος γης.
Ως ευπειθής εν Χριστώ πνευματικός υιός Σας, ελάχιστος των πρεσβυτέρων της αγιωτάτης ορθοδόξου Εκκλησίας μας, γονυκλινής Σας παρακαλώ να ενθυμηθείτε, τι καλό προσέφερε η επίσκεψη του πάπα το σωτήριον έτος 2001 στην Πνύκα των Αθηνών. Αιφνίδιος θάνατος Μητροπολιτών, έκπτωση μητροπολιτικών θρόνων και δεινά, ων ούκ εστιν αριθμός. Ήταν ολοφάνερη η απαρέσκεια του φρουρούντος ημάς εν Τριάδι Θεού διά της ακτίστου Χάριτός Του εξ αιτίας της δουλικής προσκυνήσεως του παναιρεσιάρχου πάπα Ιωάννου υπό των θεοτιμήτων Ιεραρχών μας και υπό του Μακαριωτάτου, μακαριστού πλέον Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα,
Κάθε φορά που το πιστό ποίμνιο των ευσεβών, θεοφοβούμενων χριστιανών μας ερωτούσαν, γιατί ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος δεν υψώνει ελεγκτικό λόγο εναντίον των αποδομούντων την ένδοξο ελληνική και ορθόδοξο Παράδοσή μας, είχαμε τον εξ υιικής πεποιθήσεως αντίλογον: Ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος προσπαθεί να κρατάει ισορροπίες, τις οποίες εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα.
Τώρα όμως μένουμε άφωνοι ελάχιστο χρόνο, προ του ανοσίου τολμήματος. Είναι δυνατόν να συνυπάρξετε και οι δύο ταγοί της αμωμήτου ημών Πίστεως εις την Παναγία Τριάδα, μετά του αιρεσιάρχου ποντίφηκος; Τι καλό θα προσφέρει στο πανέμορφο νησί μας η παρουσία του «αλλοτρίου»;

Είμαστε βέβαιοι, ότι απέραντη θλίψη θα προκληθεί στους πιστούς της νήσου Λέσβου, αλλά και σε όλο το πανελλήνιο από τη φρικτή εικόνα μείξεως των Αμείκτων της Αληθείας μετά του ψεύδους. Ρίγος και φόβος μας καταλαμβάνει, μήπως μετά από μια επίσκεψη τοιαύτης σημασίας του ποντίφηκος, προκαλέσουμε την οργή του Θεού. Αν και πολλαχώς ελεηθήκαμε υπ’ Αυτού, παρά ταύτα δεν τολμήσαμε να αρνηθούμε «βοήθεια» και «συμπαράσταση» από τους αιρετικούς, η οποία ουδέποτε ευοδώθηκε από τον Ύψιστο.

Μακαριώτατε,
Η ευτελεστάτη ελαχιστότητά μου, μετά των εν Χριστώ αγωνιζομένων πνευματικών τέκνων ημών, Σας εκλιπαρούμε ως υπεύθυνο και στοργικό πνευματικό μας πατέρα να βρείτε τον τρόπο να υπερβείτε τις πολλές πιέσεις και να σταθείτε ακέραιος και ακλόνητος ομολογητής της μοναδικής ορθοδόξου Πίστεως σ’ αυτή την όντως ακραία, οριακή και ιστορική στιγμή.
Ασπάζομαι ευλαβώς την Δεξιάν Σας.
Διά την Εστία Πατερικών Μελετών,
ελάχιστος εν πρεσβυτέροις
αρχιμ. Σαράντης Σαράντος,
εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.