Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, κατά την τελετή της Ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β΄. Κατόπιν της προσφώνησής του προσέφερε στον Σεβασμιώτατο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ασημένιο δίσκο με ανάγλυφες τις μορφές των κορυφαίων Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου.

Το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2022, στον Μητροπολητικό Ναό Αγίου Μηνά του Ηρακλείου της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ενθρόνισης, και αύριο Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022, θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο στον ίδιο Μητροπολιτικό Ναό.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την προσφώνηση του Θεοφιλέστατου:

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ Β΄

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά, Ηράκλειο Κρήτης, 5 Φεβρουαρίου 2022

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, Υπέρτιμε και Έξαρχε Ευρώπης

κ.κ. Ευγένιε, Άξιος και Πανάξιος!

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αυστρίας κ. Αρσένιε, και

Πανοσιολογιώτατε Μέγα Πρωτοσύγκελλε της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεόδωρε, εκπρόσωποι της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,

Σεπτή των Ιεραρχών χορεία,

Ευσεβές πλήρωμα κλήρου και λαού της Εκκλησίας της Κρήτης,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με τη χάρη του εν Τριάδι Θεού, αισθάνομαι ιδιαίτερη την ευλογία δι’ εμέ να συμμετέχω στη χαρά σας, ως εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, Σεβασμιώτατε Άγιε Κρήτης, αυτή την ιστορική ημέρα της ενθρονίσεώς σας, του εγκαινιασμού εν Αγίω Πνεύματι της νέας ελπιδοφόρου σελίδας της ιστορικής πορείας της νοητής ολκάδας του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού υπό την πηδαλιουχία σας, με συγκυρηναίους τους εν Χριστώ αδελφούς Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της μεγαλονήσου Κρήτης.

Ταυτόχρονα, Σεβασμιώτατε, είμαι συγκινημένος διότι 35 και πλέον έτη είμεθα εν Χριστώ αδελφοί και φίλοι, από τα φοιτητικά έδρανα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι δύο φερέλπιδων σπουδαστών, εσείς από το Ηράκλειο της Κρήτης κι εγώ από την Κερύνεια της Κύπρου. Στο Κλεινόν Άστυ σπουδάσαμε την ιερή επιστήμη της Θεολογίας.

Επιτρέψατέ μου, παραφράζοντας την προσφώνηση του Αποστόλου Παύλου στον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης Απόστολο Τίτο, να σας προσφωνήσω ως γνησίῳ ἀδελφῷ «κατά κοινήν πίστιν· χάρις, ἔλεος, εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ πατρὸς καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν» (Τίτ. 1, 4).

Σεβασμιώτατε, σας μεταφέρω, ως εύοσμη ποικίλων πνευματικών ευωδιών ανθοδέσμη, τις εγκάρδιες ευχές και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του πιστού λαού της κατά Κύπρον Αυτοκεφάλου Εκκλησίας των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, δια την επάξια εκλογή και ανάδειξή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης, από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υψώνω κι εγώ, ο ελάχιστος των Επισκόπων εν Χριστώ αδελφός σας, χείρας ικετηρίους προς τον δομήτορα της Εκκλησίας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, με τις πρεσβείες των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα, Ευαγγελιστού Μάρκου, καθώς και του Αποστόλου Τίτου, πρώτου Ιεράρχου της Κρήτης, να σας στηρίζει εν παντί με υγεία κατ΄ άμφω, επί πολλά έτη να διακονείτε «ὡς Θεοῦ οἰκονόμος» (Τίτ. 1, 7), με αγάπη, ανδρεία και ευκαρπία τον περιούσιο λαό Του, προς δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Αυτή την πανίερη και ιστορική στιγμή, προσφέροντάς σας το δώρο της εν Κυρίω αγάπης του Μακαριωτάτου και Αγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ (ασημένιος δίσκος με ανάγλυφες τις μορφές των κορυφαίων Αποστόλων μας Βαρνάβα και Παύλου), επιτρέψατέ μου να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων προς τους αδελφούς Κρήτες για τη συμπαράσταση σε ώρες δύσκολες για την επιβίωση στη γη των πατέρων μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου και τη διατήρηση της Ελληνικής και Χριστιανικής μας ταυτότητας και ταυτόχρονα την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπορευόμαστε, Σεβασμιώτατε και Θεοπρόβλητε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε, με την ευχή και την πεποίθηση των λόγων του Αποστόλου Παύλου προς τον συνοδοιπόρο και «γνήσιο τέκνο» του Απόστολο Τίτο: «προσδεχόμενοι την μακαρίαν ἐλπίδα καi ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου Θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ» (Τίτ. 2, 13).

Άξιος! Άξιος!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.