Οι παρεμβάσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες. Οι παρεμβάσεις μητροπολιτών όπως για παράδειγμα του Πατρών για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εμποροϋπαλλήλους , όπως αυτές που γίνονται σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας αποδεικνύουν με τον πιο καθαρό τρόπο οτι Εκκλησία και τοπική κοινωνία πάνε μαζί.

Η πλειοψηφία των ιεραρχών μέχρι σήμερα έχει πετύχει να ενώσει και να συμμετέχει σε όλα εκείνα που απασχολούν τους πιστούς .Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου υπερήλικες ή ασθενείς μητροπολίτες δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα όσα συμβαίνουν και πολλοί (φίλοι και εχθροί της Εκκλησίας) να μιλούν για έλλειμμα παρεμβατικού λόγου και δράσεων.
Οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές αλλά υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα η μητρόπολη Παραμυθίας όπου ο 86χρονος σήμερα μητροπολίτης κ.Τίτος (ένας εκ των πλέον συνετών ιεραρχών στα χρόνια της παντοδυναμίας του) όπως πολλοί ντόπιοι αναφέρουν έχει χάσει την …λάμψη του.

Η Ιεραρχία βεβαίως γνωρίζει καλύτερα από όλους .Ωστόσο είναι βέβαιο οτι στην εποχή μας οι μητροπολίτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.Και δεν είναι μόνο το συσσίτια.Είναι που χρειάζονται παρεμβάσεις σε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισχυρή παρουσία της Εκκλησίας στα χωριά που ερημώνουν , στην στήριξη των παραδόσεων σε μια περιοχή που για εθνικούς λόγους θα πρέπει να είναι «ζωντανή» όπως ήταν πολλούς αιώνες πριν.

Σήμερα, όπως προκύπτει και από την κριτική που ασκείται στην εκκλησία οι πολιτικοί θέλουν τους ιεράρχες να απέχουν των …κοινών κατά πως τους βολεύει.
Είναι υπέρ του λαού όμως ο παραγκωνισμός των ιεραρχών;

Σαφώς και όχι .Τουλάχιστον στην σημερινή εποχή όπου οι μητροπόλεις στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες. Που στηρίζουν τους νέους με κοινωνικά φροντιστήρια, εκδηλώσεις , βραβεύσεις , κατασκηνώσεις όταν η πολιτεία είναι απούσα.

Όπου υπάρχουν αδύναμες μητροπόλεις – έχει αποδειχτεί- ότι βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι που λειτουργούν για λογαριασμό …άλλων.
Η Εκκλησία έχει την πείρα και την γνώση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να δράσει ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν σύμμαχο τις μητροπόλεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία…

«Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.