Διάφορες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία το διήμερο 18-19 Ιουνίου για την 300ή επέτειο από τη γέννηση του Παΐσιου του Χιλανδαρίου και τα 260 χρόνια αφότου έγραψε τη Σλαβοβουλγαρική Ιστορία, ένα βιβλίο που θεωρείται ορόσημο για την έναρξη της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης.

Τιμήθηκε επίσης η εορτή της μνήμης του Παΐσιου του Χιλανδαρίου.

Στο Σαμόκοφ (νοτιοδυτική Βουλγαρία) οι Ημέρες του Παΐσιου οργανώθηκαν από το Δημαρχείο του Σαμόκοφ, το Ιστορικό Μουσείο και τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την πρώτη παρουσίαση της παράστασης του Εθνικού Λαογραφικού Συνόλου BULGARE Paisii στο Σαμόκοφ ως γενέτειρας του Παΐσιου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κονσταντίν Ρανγκότσεφ, μια έκθεση έργων του Παΐσιου με φωτογραφίες από το αρχείο του μουσείου τοπικής ιστορίας, μια λειτουργία και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στο Μπάνσκο (νοτιοδυτική Βουλγαρία) την Κυριακή 19/6, 60ή επέτειο της αγιοκατάταξης του Παϊσίου από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε μήνυμά του για την εορτή του Παϊσίου, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος είπε πως η Σλαβοβουλγαρική Ιστορία έχει γίνει το αέναο σύμβολο της αφύπνισης των Βούλγαρων από τη δουλεία, ένα εμπνευσμένο ξεκίνημα της πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησής τους. Το μήνυμα ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Μπάνσκο, όπου τελέστηκε επίσης Θεία Λειτουργία.

«Ο ορθός δρόμος για την ευημερία της αγαπημένης μας πατρίδας Βουλγαρίας και του χριστιανορθόδοξου λαού μας, είναι εκείνος που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι δάσκαλοί μας του παρελθόντος: αληθινή πίστη, κοινή καταγωγή και γλώσσα, μια στέρεη τριάδα που διασφαλίζει τη διατήρηση στο διηνεκές του λαού και του κράτους. Ας κρατήσουμε αυτό το ιερό συμβόλαιο και ας μην αφήσουμε όσα έχουν επιτευχθεί με τόση προσπάθεια και στέρηση να σπαταληθούν», σημείωσε ο Βούλγαρος πατριάρχης.

Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που παρέστη στις εκδηλώσεις στο Μπάνσκο, ανέφερε: «Στις πιο σκοτεινές εποχές για τον βουλγαρικό λαό, σε εποχές καταπίεσης, λησμονιάς και απόγνωσης, ο Παΐσιος του Χιλανδαρίου αφιέρωσε τον εαυτό του στο άναμμα της σπίθας της γνώσης και της φώτισης, βγάζοντας τους Βούλγαρους από την κατάσταση της ληθαργικότητας και της σύγχυσης και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τους ως ενός λαού με τη δική του γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία».

Ο Ράντεφ είπε πως «τιμώντας τον Παΐσιο του Χιλανδαρίου τιμούμε τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, που στις πιο σκοτεινές εποχές της Βουλγαρίας κατάφερε να διατηρήσει όχι μόνο την πίστη μας, αλλά και τη μνήμη, τα κείμενα, τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητά μας».

Σε μήνυμά της κατά την έναρξη των Ημερών του Παΐσιου, η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιότοβα είπε, σύμφωνα το γραφείο Τύπου των υπηρεσιών της, πως η Σλαβοβουλγαρική Ιστορία αφύπνισε τον βουλγαρικό λαό. Αυτή η αφύπνιση «δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ανατολική ορθόδοξη πίστη, που μας στήριξε στη διάρκεια αιώνων ζυγού, χωρίς την επίγνωση της κοινής καταγωγής και της μνήμης, και χωρίς τη βουλγαρική γλώσσα», σημείωσε. Οι σημερινοί πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τη βουλγαρική Ιστορία και να μαθαίνουν από αυτήν έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μέλλον, σημείωσε ακόμη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.