Οι εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη μπορούν να συγκροτήσουν έναν στρατό για να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους, εκτίμησε σήμερα ο Βίτολντ Βαζικόφκσι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη συντηρητική κυβέρνηση που είναι στο στάδιο του σχηματισμού.

“Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Μπορούμε να σχηματίσουμε έναν στρατό”, είπε ο Βαζικόφσκι στη δημόσια τηλεόραση TVP Info.

“Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνδρες πηδούν από τα φουσκωτά πλοιάριά τους, με τα iPad στο χέρι και αντί να ζητήσουν πρώτα να πιουν ή να φάνε, ρωτάνε πού θα φορτίσουν το κινητό τους. Θα μπορούσαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους, με τη βοήθειά μας”, πρόσθεσε.

Ο Βαζικόφσκι σημείωσε ότι θέλει να αποφύγει “να στείλουμε τους στρατιώτες μας να πολεμήσουν στη Συρία ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι θα πίνουν τον καφέ τους στην Ούντερ ντεν Λίντεν”, μια κεντρική λεωφόρο του Βερολίνου, ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πάντως, σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο Κόνραντ Σιμάνσκι, ο επόμενος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Βαζικόφσκι διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η απερχόμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση και θα δεχτεί περισσότερους από 9.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασής τους.

Το Σάββατο ο Σιμάνσκι είχε δηλώσει ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η Πολωνία δεν βλέπει να υπάρχει “πολιτική δυνατότητα να σεβαστεί” αυτές τις συμφωνίες.

Το Κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου τασσόταν ανέκαθεν κατά της υποδοχής μεταναστών και αντιπρότεινε να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες προέλευσής τους.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.