Ευάγγελος Π. Λέκκος, θεολόγος, νομικός τ. διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας.

Επί δύο εβδομάδες τώρα η ανθρωπότητα βιώνει ένα δράμα διαστάσεων, καθώς παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία.

Σαν να μην αρκούσε η οικονομική κρίση και τα δεινά της πανδημίας Cοvid – 19, η φρίκη του πολέμου ξύπνησε μαύρες αναμνήσεις στους ηλικιωμένους και πρωτοφανή τρόμο στους νεότερους.

Έτσι το θέμα πόλεμος και ειρήνη προβάλλει εκ νέου και αναζητεί επιτακτικά ουσιαστική απάντηση.

Πανανθρώπινο αίτημα είναι η επικράτηση της ειρήνης. Όλοι την επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όσο διαρκούν και εντείνονται οι πολεμικές συγκρούσεις, τόσο και πιο απελπισμένη υψώνεται στον ουρανό η σιωπηρή κραυγή: Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο.

Παρά τη βαθιά όμως αυτή επιθυμία, φαίνεται ότι ο άνθρωπος αγνοεί τη φύση του αγαθού που αναζητεί και ακολουθεί δρόμους και μεθόδους οι οποίες δεν τον οδηγούν στην αποφυγή των συγκρούσεων και την κατάκτηση της ειρήνης.

Νομίζει πως με τη μείωση των εξοπλισμών, με τον ελεγχόμενο αφοπλισμό ή τη σύσταση συμμαχιών και την ένταξη σ’ αυτές, εξασφαλίζει την ειρήνη.

Πιστεύει ότι με την “ισορροπία του τρόμου” ή το “δίκαιο του ισχυροτέρου” απομακρύνει τον κίνδυνο για διατάραξη της ειρήνης. Πόσο πλανάται!

Τόσοι πόλεμοι (πάνω από 170) μετά το τέλος (1945) του Β΄ παγκόσμιου, δεν τον δίδαξαν ότι το αγαθό της ειρήνης είναι κάτι άλλο και κάπως διαφορετικά πρέπει να το επιζητεί.

Ειρήνη δεν σημαίνει απλώς απουσία του πολέμου. Περισσότερο είναι πλήρωμα ευτυχίας. Είναι καθετί το αγαθό σε αντίθεση με καθετί το κακό.

“Δεν είναι δυνατό να χαίρουν οι ασεβείς”, λέει ο Κύριος, ενώ “οι πραείς κληρονομήσουσι γην και κατατρυφήσουσιν επί πλήθει ειρήνης”.

Ο Ιησούς Χριστός έφερε την αληθινή ειρήνη στον κόσμο. Στη Γέννησή του οι άγγελοι αναγγέλλουν την ειρήνη στους ανθρώπους που αγαπά ο Θεός.

Η φράση “ειρήνη υμίν” αποτελούσε σταθερή ευλογία του όχι μόνο προς τους Μαθητές του, αλλά και προς τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν σε επικοινωνία. Συμβούλευε εκείνους που θεράπευε να “πορευθούν εις ειρήνην”.

Υπόσχεται ότι η δική του ειρήνη “δεν είναι σαν την ειρήνη του κόσμου”, διότι οι μακράν του Θεού “οδόν ειρήνης ουκ έγνωσαν” (Ρωμ. 3, 17).

Κάθε πιστός βρίσκεται διά του Ιησού Χριστού σε ειρήνη με τον Θεό. Η ειρήνη είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Είναι η αιώνια ζωή που υπερβαίνει “πάντα νουν”.

Υπάρχει ακόμα και μέσα στις θλίψεις. Ακτινοβολεί στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που είναι “καλύτερος ο επαινετός πόλεμος από μια ειρήνη που μας χωρίζει από τον Θεό” (άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).

Διότι ο Κύριος δεν ήρθε στη Γη “για να επιβάλλει αναγκαστική ομόνοια [και ειρήνη] μεταξύ των ανθρώπων” (Λουκ. 12, 51).

Οι άνθρωποι, ανάλογα με την πίστη ή την απιστία τους απέναντί του, θα “διαιρεθούν” και “ο πατέρας θα είναι αντίθετος με το γιο του…, η μάνα με την κόρη της…, η πεθερά με τη νύφη της…” (Λουκ. 12, 53) και αντίστροφα.

Στον ανήσυχο και ταραγμένο κόσμο μας ζει και ο σύγχρονος χριστιανός. Γι’ αυτό μοιάζει να έχει κι αυτός κάποια σύγχυση γύρω από το θέμα της ειρήνης.

Είναι λοιπόν ανάγκη, όσο εξαρτάται από αυτόν, “να ζει ειρηνικά με όλους” (Ρωμ. 12, 18), να μάθει επιπλέον από την ιερά Ιστορία σε τί συνίσταται η αληθινή ειρήνη και η αναζήτησή της:
Η ειρήνη, κατά την Αγία Γραφή, δεν φανερώνει μόνο τη “σύμβαση” που εξασφαλίζει ήσυχη ζωή, ούτε απλώς τον “καιρό της ειρήνης” σε αντίθεση με τον “καιρό του πολέμου”. Δηλώνει και την ευμάρεια της καθημερινής υπάρξεως, την κατάσταση του ανθρώπου που ζει σε αρμονία με τη Φύση, με τον εαυτό του και με τον Θεό.

Σημαίνει ακόμη και το να είναι κανείς καλά στην υγεία του, να νιώθει ασφαλής, να ζει μέσα στην ατμόσφαιρα της ομόνοιας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της “καλής γειτονίας”.

Ειρήνη με δυο λόγια είναι το σύνολο των αγαθών που μπορεί να επιθυμεί ο άνθρωπος: Να έχει γόνιμη γη για καλλιέργεια, εξασφαλισμένη εργασία, τροφή και στέγη, να ζει με ασφάλεια, να κοιμάται χωρίς φόβο, να αποκτά οικογένεια… Κι όλα αυτά σε τελευταία ανάλυση επειδή ο Θεός είναι μαζί του.

Το θείο αυτό δώρο της ειρήνης, ο άνθρωπος μπορεί να το πετύχει με την προσευχή, αλλά και τη δραστηριότητα της δικαιοσύνης, γιατί οφείλει, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, να συνεργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης πάνω στη Γη, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο ένεκα της παντοτινής παρουσίας της αμαρτίας.

Έχοντας ωστόσο σταθερή την ελπίδα και τον οραματισμό στην ουράνια Βασιλεία, ο χριστιανός ιδιαίτερα φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το “μακάριοι οι ειρηνοποιοί”.

Προσπαθεί λοιπόν με όλες τις δυνάμεις του να φέρει στο περιβάλλον του την ομόνοια και τη γαλήνη.

Προσπάθεια που τόσο πιο αποτελεσματική αποδεικνύεται, όσο πιο πολύ γίνεται συστηματικά και χωρίς αυταπάτες.

Ο αγώνας για την επικράτηση της ειρήνης πρέπει να προσδιορίζεται από τρεις αρχές:
Πρώτη, η παγκόσμια ειρήνη θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν η ανθρωπότητα αναγνωρίσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο κύριος του κόσμου.

Δεύτερη, η Εκκλησία, ως Σώμα Χριστού και ταμείο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται υπεράνω φυλετικών διακρίσεων, τάξεων και φύλων, αποτελεί επί της γης τον τόπο, το σημείο και την πηγή της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Τρίτη, μόνο η δικαιοσύνη μεταξύ των ανθρώπων είναι το θεμέλιο της ειρήνης, γιατί αυτή καταργεί την αμαρτία, που είναι πηγή κάθε διαίρεσης και σύγκρουσης.

Όσο, επομένως, θα απουσιάζουν από τη ζωή μας οι παραπάνω τρεις αρχές – προϋποθέσεις, κάθε προσπάθεια, κάθε πορεία, κάθε συνέδριο, κάθε κίνημα, κάθε διακήρυξη για την ειρήνη, θα αποδεικνύεται λόγος κενός περιεχομένου.

Στην πλημμυρίδα των “λόγων” του κόσμου τούτου, η Εκκλησία του Χριστού έχει να προσφέρει το δικό της θετικό Αντί-λογο για την ειρήνη.

Συμφέρον όλων μας είναι να τον ακούσουμε!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.