"Είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά την τοποθέτησή του στην 22η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

“Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια” υπενθύμισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε ότι “πρέπει να δεσμευτούμε για αναζωογόνηση του διαλόγου, με σκοπό να δημιουργηθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση, ως απάντηση στην εντεινόμενη έλλειψη ασφάλειας και τις πολυδιάστατες κρίσεις. Ο διάλογός μας πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις”.

Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού Εξωτερικών:

– Για την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό:

“Στον απόηχο των πρόσφατων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, υιοθετώντας μια συνολική προσέγγιση και με συντονισμένο τρόπο.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών μαχητών, παραμένει σημαντική η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Οφείλουμε, επίσης, να προωθήσουμε την ανεκτικότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση μέσα στις κοινωνίες μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με άλλους συναφείς διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς”.

– Για την κρίση στην Ουκρανία:

“Η κρίση εντός και γύρω από την Ουκρανία υπονομεύει τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέσω της συμμετοχής του στην Τριμερή Ομάδα Επαφής και την Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης επί του εδάφους. Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να διαφυλάξουν και να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θέματα ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα με τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η αποκατάσταση ενός πανεθνικού διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, προς όφελος του λαού της Ουκρανίας”.

– Για την προσφυγική κρίση:

“Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης με την Ουκρανία στη μία γωνία και τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη στις άλλες δύο. Στο ασταθές αυτό περιβάλλον, η χώρα μου έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων.

Επί μήνες, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, μιας άνευ προηγουμένου ροής προσφύγων και μεταναστών που απειλεί να εξελιχθεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή, εάν δεν τύχει αποτελεσματικής και ανθρώπινης διαχείρισης. Δυσανάλογα επιβαρυμένη, η χώρα μου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω δράσεων αλληλεγγύης και του καταμερισμού της ευθύνης.

Από την άποψη αυτή, η δραστηριοποίηση του ΟΑΣΕ κατά τρόπο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο θα μπορούσε να προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία, επίσης, σε στενή συνεργασία με άλλους συναφείς διεθνείς Οργανισμούς”.

– Για το ρόλο του ΟΑΣΕ:

“Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης στην διένεξη της Υπερδνειστερίας, καθώς και στη Γεωργία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εντός των συμφωνημένων σχημάτων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι και συμμετέχουμε ενεργά στην αναζωογόνηση του ελέγχου των συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω του εκσυγχρονισμού του Κειμένου Βιέννης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ο Οργανισμός θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω σε προσπάθειες για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, της χρηστής διακυβέρνησης και της περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αναδυόμενων διεθνικών απειλών, λαμβάνοντας υπόψη την αλληλένδετη διάσταση τους”.

– Για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο διαθρησκειακό διάλογο:

“Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι αδιανόητες χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ, η οποία παραμένει σημαντική πρόκληση για όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.

Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες και διαμεσολάβηση, για την εξεύρεση λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες. Τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του υπουργού, κ. Κοτζιά διοργάνωσε στην Αθήνα, Διεθνή Διάσκεψη με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών και προσωπικοτήτων από το Χριστιανικό, τον Εβραϊκό και τον Μουσουλμανικό κόσμο”. 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.