Στον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο απονεμήθηκε, το περασμένο Σάββατο, σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, το βραβείο Giuseppe Sciacca «για την ιεραποστολική δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη». Πολύ ενδιαφέρουσα όμως και με πληθώρα μηνυμάτων ήταν η ομίλα του. 

“Τον τελευταίο αιώνα κατά τη διάρκεια ενός ανηλεούς αθεϊστικού διωγμού που οδήγησε την Αλβανία σε βαθύ πνευματικό σκοτάδι, η διάκριση εις βάρος των Χριστιανών και το μαρτύριό τους έφθασαν στο κατακόρυφο,”  ανέφερε ο κ.Αναστασίας 

Αφηγείται την ιστορία του πατέρα Γεώργιου,  ενός ορθόδοξου ιερέα σε ένα χωριό στα νότια της Αλβανίας ο οποίος ήταν και δάσκαλος και επίσης γεωπόνος.

“Όταν ξέσπασε ο κομμουνιστικός διωγμός  αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ιερατικά του καθήκοντα και να εργαστεί ως εργάτης οικοδομών. Μια μέρα σταμάτησε για ένα διάλειμμα από την εξαντλητική δουλειά κάτω από τον καυτό ήλιο, και ένας  φίλος του, πιστός Χριστιανός από ένα άλλο χωριό, τον πλησίασε και ψιθύρισε σ ‘αυτόν τα λόγια του Χριστού: “Στον κόσμο έχετε θλίψη.” Ο πατέρας Γεώργιος σήκωσε τα μάτια του και συνέχισε ήρεμα το στίχο: “αλλά έχε θάρρος, έχω νικήσει τον κόσμο (Ιωάννης 16:33).” αφηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Σημείωσε ακόμη πως σε κάποια άλλη στιγμή, φανατικοί οπαδοί του κομμουνιστικού κόμματος χάραξαν ένα μεγάλο σταυρό στη μέση του δρόμου και ανάγκασαν το πατέρα Γεώργιο να περπατήσει πανω σε αυτόν.Ο ιερέας γονάτισε ευλαβικά, άπλωσε τα χέρια του στο σταυρό και τον αγκάλιασε.

Ο κ.Αναστάσιος σημείωσε ότι παρόμοιες διώξεις δεν συνέβησαν μόνο στην Αλβανία.

«Ο 20ος αιώνας είναι γεμάτος από συγκινητικές ιστορίες πιστών, οι οποίοι έχουν πληρώσει για την αφοσίωσή τους στον Χριστό μέσα από βασανιστήρια και εκτελέσεις», δήλωσε ο Αναστάσιος και συμπλήρωσε “Ωστόσο, ακόμη και στον αιώνα μας, όπου αντιχριστιανικές δυνάμεις υπερισχύουν,συνεχίζονται διάφοροι διωγμοί κατά των χριστιανών.”

“Ο σταυρός έγινε το χριστιανικό σύμβολο αριστείας. Μαζί με την Ανάσταση, αποτελεί το DNA της Εκκλησίας.” τόνισε

“Στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο είμαστε υπόχρεοι να αυξάνουμε διαρκώς την ευαισθησία μας, την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη. Οι Χριστιανοί είναι πλειοψηφία σε ορισμένα σημεία, μειοψηφία αλλού” είπε,ο Αρχιεπίσκοπος. “Συχνά καταπιέζονται με διάφορους τρόπους, όπως συμβαίνει στην εποχή μας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία,” είπε  και συμπλήρωσε “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Χριστιανοί που ζουν στις ελεύθερες χώρες φέρουν τεράστια ευθύνη. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στα δεινά των αδελφών μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας να επηρεάσουμε κυβερνήτες. Είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε τη φωνή μας με κάθε διαθέσιμο μέσο για να προστατεύσουμε, να υποστηρίξουμε ενεργά τους διωκόμενους αδελφούς μας”, σημείωσε.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.