Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο οποίος συμμετείχε την προηγούμενη βδομάδα στη Σύνοδο της Κρήτης, δήλωσε ότι «η Ουκρανική Εκκλησία ανήκει στη Ρωσική και ο Πατριάρχης της είναι ο Πατριάρχης Μόσχας».

Επίσης αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «άγιο άνθρωπο» και πρόσθεσε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι κοντά στην κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία», υπό την καθοδήγηση του Μακαριότατου Μητροπολίτη Ονούφριου.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο αίτημα Ουκρανών βουλευτών προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη προκειμένου να αναγνωρίσει την Ουκρανική Εκκλησία ως αυτοκέφαλη, ο Μακαριότατος σημείωσε ότι τέτοια αναγνώριση θα ήταν θέμα της Εκκλησίας και όχι πολιτικής.

Προηγουμένως σε παρόμοια δήλωση προέβη ο αιδεσιμότατος πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος συνέβαλε δραστήρια στη διοργάνωση της Συνόδου της Κρήτης. Ο πρωτοπρεσβύτερος χαρακτήρισε ως «πολύ θρασύ ή μάλλον υπερβολικά θρασύ» το αίτημα Ουκρανών βουλευτών, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με εκκλησιαστική αναγνώριση».
Καταλήγοντας ο πατήρ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα λέγοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει μόνο τον Πατριάρχη Κύριλλο ως πνευματικό ηγέτη πασών των Ρωσιών συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ουκρανίας».

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.