ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – Τίποτα άλλο δεν ευχαριστεί το Θεό τόσο πολύ, όσο το να μην ανταποδίδουμε κακό αντί κακού. Και τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο, από το να θέλεις να εκδικηθείς προστατεύοντας τον εαυτόν σου.

Καλό είναι, το να μην αδικεί κανείς, αλλά πολύ μεγαλύτερη αξία έχει, το να μην εκδικείται όταν αδικηθεί.
Τόσο μεγάλο κακό είναι το να ανταποδίδεις το κακό, ώστε και την φιλανθρωπία του Θεού διώχνει και τη συγχώρεση που έχει δοθεί για τα αμέτρητα αμαρτήματα, την καθιστά άκυρη.

Έπαθες κάποιο κακό και θέλεις να «εκδικηθείς» εκείνον που σε έβλαψε; Εσύ ευεργέτησέ τον και τον τιμώρησες.

Αυτό είναι το σπουδαιότερο: Όχι μόνο να μην εκδικείσαι το κακό με το κακό, αλλά και να προσφέρεις στο κακό το καλό. Αυτό είναι πραγματικά άμυνα. Και εκείνον εξουδετερώνει και είναι μεγάλη η ωφέλειά του, αν βέβαια το θέλει, αλλά και εσένα ωφελεί.

Σε λύπησε κάποιος; Μην του ανταποδώσεις λύπη, γιατί τότε εξισώνεσαι μαζί του. Κανένας δεν θεραπεύει το κακό με το κακό, αλλά το κακό με το καλό.

Εάν ανταποδώσεις την αδικία που σου έκαμαν, τότε δεν την ανταπέδωσες, αλλά έκανες κακό στον εαυτόν σου. Διότι λέει η Αγία Γραφή: «Ο αγαπών την αδικίαν, μισεί την εαυτού ψυχήν» (Παροιμίες 29,24). Βλέπεις, ότι δεν αδικήθηκες, αλλά αδικείς; Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος λέει: «Διατί ουχί μάλλον αδικείσθε;» (Α’ Κορ. 6,7). Γιατί δεν προτιμάτε να αδικείστε; Είδες, ότι τούτο (το να εκδικηθείς), δεν σημαίνει ότι αδικείσαι;

Έχεις αδικηθεί πολύ και στερήθηκες πολλά εξαιτίας κάποιου, κακολογήθηκες και ζημιώθηκες σε πολύ σοβαρά θέματά σου και γι’ αυτό θέλεις να δεις να τιμωρείται ο αδελφός σου; Και εδώ πάλι είναι χρήσιμο να τον συγχωρήσεις. Γιατί, εάν θελήσεις εσύ ο ίδιος να εκδικηθείς και να επιτεθείς εναντίον του είτε με τα λόγια σου, είτε με κάποια ενέργειά σου, ή με την κατάρα σου, ο Θεός όχι μόνο δεν θα επέμβει κατ’ αυτού – εφόσον εσύ ανέλαβες την τιμωρία του – αλλά επιπλέον θα σε τιμωρήσει ως θεομάχο. Άφησε τα πράγματα στον Θεό. Αυτός θα τα τακτοποιήσει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι εσύ θέλεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.