Βασίλης Κωνσταντινίδης.

Η αυτοπεποίθηση ή αλλιώς, ο βαθμός εμπιστοσύνης στον εαυτό τις δυνάμεις του, τις ικανότητές του κτλ είναι καθοριστική για τη ζωή του ανθρώπου και καταδεικνύεται από παρά πολλές επιστημονικές έρευνες ειδικών ψυχικής υγείας και όχι μόνο.

Περιγράφουν δηλαδή ότι ο βαθμός πίστης στον εαυτό έχει θετικά αποτελέσματα στη ζωή του ανθρώπου. Υπάρχουν όμως και άλλες έρευνες, πολύ λιγότερες σε αριθμό που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή, η υπέρμετρη πίστη στον εαυτό δεν έχει θετικά αποτελέσματα στη ζωή του ανθρώπου. Ποιες έρευνες άραγε περιγράφουν την πραγματικότητα;

Η απάντηση είναι και οι μεν και οι δε, με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους έχουν διάθεση να αφουγκραστούν τους άλλους, να τους κατανοήσουν.

Να γνωρίζουν τις δικές τους αδυναμίες, την ευαλωτότητα και τρωτότητά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ορθά τον χρόνο ζωής, να χαίρονται συνειδητά ακόμα και να δημιουργούν όμορφες στιγμές στη ζωή τους.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που πιστεύουν και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους έχουν δυσκολία ν’ αφουγκραστούν τους άλλους αφού ό,τι σκέφτονται εκείνοι για τους άλλους εκείνο και ισχύει.

Δυσκολεύονται να χαρούν εξαιτίας ακριβώς των υψηλών απαιτήσεων της σκέψης τους. Όπως επίσης δυσκολεύονται να συνδεθούν συναισθηματικά και ν’ απολαύσουν ζεστές σχέσεις, αφού τοποθετούν ψυχικό σκεπτικό φίλτρο που προτάσσει να διαθέτουν σχέσεις σύμφωνα με τις σκέψεις τους, δηλαδή με ανθρώπους που στη δική τους ψυχική ματιά αξίζουν.

Φυσικά και η ψυχική πορεία δεν σταματά εκεί αλλά έχει μια συνέχεια με οδυνηρά αποτελέσματα για εκείνους που πιστεύουν υπέρμετρα στον εαυτό τους.

Τελικά δικαιώνονται “επιστημονικά” οι άγιοι πατέρες και όχι οι επιστημονικές έρευνες διότι κραυγάζουν στους αιώνες για τη δύναμη της πίστης και την καταστροφή που αυτή μπορεί να επιφέρει όταν ο άνθρωπος την επενδύσει εσφαλμένα και σε λάθος κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε θεωρήσεις που φαίνονται υγιείς αλλά στο βάθος κρύβουν αρρώστια και νόσο (φυσική και ψυχική), ή ακόμα και σ’ έναν «άγνωστο εαυτό» που δεν είναι στην πραγματικότητα ο εαυτός τους.

Προσοχή την επόμενη φορά στην «ύποπτη» αυτοπεποίθηση.
Βασίλης Κωνσταντινίδης
MSc clinical psychology

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.