Η φράση «διέβη το Ρουβίκωνα» χρησιμοποιείται συχνά στο λόγο μας. 10 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα το 49 πΧ ο Ιούλιος Καίσαρ διέβη το Ρουβίκωνα.

Προέρχεται από ένα γεγονός της ρωμαϊκής εποχής. Ο Ρουβίκωνας ή Ρουβικώνας ήταν ένας μικρό ποταμός στη βόρεια Ιταλία που κατέληγε στην Αδριατική θάλασσα.

Ο νόμος κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ωστόσο δεν επέτρεπε στους στρατηγούς και τις λεγεώνες τους να διαβούν ποταμούς. Σκοπός της απαγόρευσης ήταν να εμποδιστεί η είσοδος στρατευμάτων στην Ιταλία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, στις 10 Ιανουαρίου 49 π Χ ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε να τον περάσει, πριν συγκρουστεί με τον Πομπήιο. Τότε αναφώνησε την περίφημη ιστορική φράση:

Ο κύβος ερρίφθη. (alea jacta est)

Διαβαίνω τον Ρουβίκωνα

Η ελληνική φράση «διαβαίνω τον Ρουβίκωνα» αναφέρεται όταν κάποιο άτομο λαμβάνει εν γνώσει του μια ριψοκίνδυνη και συγχρόνως τελεσίδικη απόφαση.

Στη περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η 3η Ελληνική Ταξιαρχία, στις 27 Σεπτεμβρίου 1944, έδωσε νικηφόρα μάχη με τους Γερμανούς. Μετά τη μάχη στο Ρίμινι, στις 23 Σεπτεμβρίου 1944, το 1ο Τάγμα της Ταξιαρχίας αντικατέστησε το 25ο Νεοζηλανδικό Τάγμα, ξεπέρασε την κατεστραμμένη γέφυρα και τα οχυρωματικά έργα του ποταμού, ανάγκασε τους Γερμανούς να υποχωρήσουν και προέλασε 8 χλμ. μέχρι την πόλη Μπελάρια. Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν 1 αξιωματικός και 4 οπλίτες. Για το λόγο αυτό ο τόπος της μάχης, Ρουβίκωνας, αναγράφεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.