Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα εορτάζουμε την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Σήμερα ο Σταυρός ανυψώνεται και ολόκληρη η κτίση ελευθερώνεται από τη φθορά.

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της, σύμφωνα με το σημείο του Σταυρού που είδε στον ουρανό. Φθάνοντας στο Γολγοθά διέταξε να σκάψουν σε μέρος στο οποίο ανασύρθηκαν τρεις σταυροί. Μη γνωρίζοντας ποιός είναι ο Τίμιος Σταυρός, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, ακούμπησε το σώμα μιάς ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και στους τρεις σταυρούς. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε.

Τότε, η Αγία Ελένη, με μεγάλη ευλάβεια και πίστη ασπάστηκε και προσκύνησε τον Ζωοποιό Σταυρό. Ακολούθησε η Σύγκλητος των Αρχόντων. Στη συνέχεια ο Ιεροσολύμων Μακάριος ανέβηκε πάνω στον άμβωνα και σήκωσε με τα δυο του χέρια τον Τίμιο Σταυρό, φανερώνοντάς τον σε όλους τους χριστιανούς, οι οποίοι μ’ ένα στόμα φώναξαν το «Κύριε ελέησον». Από τότε, οι άγιοι Πατέρες, όρισαν να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού για να δοξάζεται ο Χριστός που σταυρώθηκε σ’ αυτόν.

Σήμερα επιτελείται επίσης ανάμνηση και του γεγονότος που συνέβηκε στις 14 Σεπτεμβρίου το 628 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στο ναό της Αναστάσεως, μετά από λιτανεία που επιτέλεσε ο ίδιος ανυπόδητος και ντυμένος ταπεινά. Τον Τίμιο Σταυρό παρέλαβε ο Πατριάρχης Ζαχαρίας και όλοι μαζί έψαλλαν το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαό σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου…».

Η τιμή των δύο ιστορικών γεγονότων εξαπλώθηκε από τα Ιεροσόλυμα, στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, καθώς και σε ολόκληρη την Εκκλησία, Ανατολή και Δύση.

Ο Σταυρός του Κυρίου από όργανο καταδίκης, κατάρας και ντροπής έγινε με το θάνατο του Χριστού, σύμβολο αναστάσεως, δόξας θριάμβου και τιμής.

Ο Σταύρος του Κυρίου παραμένει μέτρο και της δικής μας αγάπης, θυσίας και υπομονής, τόσο στα σπουδαία και μεγάλα όσο και στα μικρά και ασήμαντα της καθημερινής ζωής.

Σήμερα πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Σταυροβουνίου και Μίνθης. Επίσης, πολλές Εκκλησίες αφιερωμένες στον Τίμιο Σταυρό μεταξύ αυτών στο Όμοδος, στον Πεδουλά, στην Ανώγυρα, στη Χρυσίδα Κυθρέας και στο Στρόβολο.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Εκκλησία τηρεί αυστηρή νηστεία.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.