Αναμνήσεις από την ζωή του π. Κλεόπα Ηλίε σαν Δόκιμου μοναχού

~ Όταν υπηρετούσε σαν δεύτερος διακονητής στην εκκλησία της Μονής ήτο αυτόπτης μάρτυς μερικών θαυμάτων που συνέβησαν στην ώρα της Θείας Λειτουργίας, στην εκκλησία της Σκήτης Συχαστρία. Ιδού τι μας διηγήθηκε:

«Να εβλέπατε τι έπαθα μ᾿ ένα ενάρετο ιερέα, τον π. Καλλίστρατο Μπόμπου». Ως Πνευματικός επέρασε κάποτε από μία μοναχή, ασκήτρια σε σπηλιά του δάσους. Τότε στα δάση ασκήτευαν περί τους 50 μοναχούς και μοναχές. Αυτή η μοναχή είπε στον π. Καλλίστρατο: «Σε εσάς δεν κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα, διότι ακολουθήσατε το Νέο Ημερολόγιο!» Από τότε ο πατήρ Καλλίστρατος διατελούσε εν πολλή αμφιβολία.

Μια φορά, όταν ήμουν βοηθός διακονητής στην εκκλησία, παρετήρησα ότι το πρόσφορο που λειτουργούσε ο Ηγούμενοςς ήτο άσπρο και γλυκό, ενώ αυτό με το οποίο λειτούργησε ο πατήρ Καλλίστρατος ήτο πικρό και πρασινωπό. Τότε ερώτησα τον Γέροντα π. Ιωαννίκιο:

-Γέροντα, γιατί όταν λειτουργή ο πατήρ Καλλίστρατος το πρόσφορό του είναι μουχλιασμένο και πικρό;

-Μα, παιδί μου, διότι λειτουργεί με αμφιβολία. Δηλαδή αμφιβάλλει αν κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα στην Εκκλησία του Χριστού που ακολουθεί το Νέο Ημερολόγιο. Μετέβη προ καιρού σε μια ερημίτισσα του δάσους και αυτή του είπε ότι το Άγιο Πνεύμα δεν κατέρχεται στην Θεία Λειτουργία εξ αιτίας του Νέου Ημερολογίου. Του είπα ότι πλανήθηκε, διότι δεν πιστεύει ότι το Άγιο Πνεύμα κατέρχεται στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας!

Κάποτε ο πατήρ Καλλίστρατος τελούσε την Θεία Λειτουργία και, όταν εκάλεσε το Άγιο Πνεύμα να κατέλθη, με έκπληξή του είδε ότι ο Αμνός έγινε κρέας και έτρεχε το Άγιο Αίμα από το Δισκάριο και το Αντιμήνσιο. Όταν παρετήρησε μέσα στο Άγιο Ποτήριο είδε ανθρώπινο Αίμα. Τότε μ᾿ εκάλεσε και μου είπε:

-Αδελφέ Κωνσταντίνε, έλα εδώ κοντά! Τι βλέπεις;

-Πω, πω, πάτερ Καλίστρατε! Η θεία Κοινωνία έγινε κρέας και αίμα!

Τότε έστειλα να ειδοποιήσουν γρήγορα τον Ηγούμενο. Όταν ήλθε ο στάρετς, έβαλε μοναχούς να διαβάζουν το Ψαλτήριο στον χορό και είπε:

-Εε! Πάτερ Καλλίστρατε, πιστεύεις τώρα ότι έρχεται το Άγιο Πνεύμα και μεταβάλλει τα Δώρα ή όχι;

-Συγχώρεσέ με, πάτερ! Κι έπεσε στα γόνατά του κλαίγοντας.

-Πρόσεχε! Κατήλθε το Άγιο Πνεύμα. Μετεβλήθη το Σώμα του Χριστού σε κρέας! Μετεβλήθη το νερό και κρασί σε Τίμιο Αίμα Του! Γιατί πλέον αμφιβάλλεις, πάτερ;

-Πιστεύω, Γέροντα. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με!

-Πιάσε και σφίγξε τα Τίμια Δώρα!

Μετά ο πατήρ Ιωαννίκιος τον επετίμησε με αποχή από την Θεία Λειτουργία 40 ημέρες, λέγοντάς του: «Σού έλεγα να πιστεύης ακράδαντα, αλλά εσύ επήγαινες στις ερημίτισσες του δάσους να διδαχθής για το Ημερολόγιο!»

Αυτό συνέβη το 1932. Τον ίδιο καιρό ήμουν μάρτυς κι ενός άλλου θαυμαστού γεγονότος που συνέβη στον καιρό της θείας Λειτουργίας.

Κάποια φορά, όταν λειτουργούσε ο πατήρ Ιωαννίκιος, μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, έπεσε από το Άγιο Ποτήριο μία σταγόνα Αίματος του Χριστού επάνω στο Άγιο Αντιμήνσιο. Εκείνη η σταγόνα άρχισε να λάμπη και μετά να μεταβάλλεται σε ακτίνα. Τότε ο στάρετς Ιωαννίκιος με φώναξε γρήγορα:

-Αδελφέ Κωνσταντίνε, έλα εδώ κοντά!

Κοιτάζοντας εγώ, μου είπε ο στάρετς:

-Τι βλέπεις εδώ στο Άγιο Αντιμήνσιο;

-Βλέπω μία σταλαγματιά από το Άγιο Αίμα. Ακτινοβολεί τόσο δυνατά, που δεν ημπορώ να την αντικρύσω από κοντά!

Τότε ο στάρετς μου είπε:

-Βλέπεις, Ποιόν εμείς οι αμαρτωλοί υπηρετούμε; Γι᾿ αυτό να στέκεσαι με μεγάλο φόβο και ευλάβεια μπροστά στη Αγία Τράπεζα! Κατόπιν ο στάρετς Ιωαννίκιος κοινώνησε αυτή την σταλαγματιά του Τιμίου Αίματος του Χριστού.

από το βιβλίο: «Η ζωή και οι αγώνες του π. Κλεόπα Ηλίε» (σελ.58).

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.