Συλλογή από αποφθέγματα Αγίων

"Γνώριζε ότι χωρίς πειρασμούς βρίσκεσαι μακριά από το δρόμο του Θεού και δεν περπατάς στα ίχνη των αγίων", Ισαάκ ό Σύρος.
"Είτε τρώτε, είτε πίνετε, είτε κάνετε κάτι, όλα να τα κάνετε για τη δόξα του Θεού", (Α' Κορ. ι' 31).

«Είναι δύσκολο να υποψιασθεί το κακό εκείνος που με δυσκολία στρέφεται στην κακία», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Η νωθρότητα είναι σύζυγος του ύπνου, και η οκνηρία μητέρα της πείνας», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Να μη νικηθούμε από τον Σατανά διότι δεν αγνοούμε τα σχέδια του», (Β’ Κορ. β’ 11).
«Ο φόβος του Θεού είναι απαθής’ γιατί φοβάται κανείς όχι το Θεό, αλλά το να εκπέσει από το Θεό», Κλήμης Αλεξανδρείας.
«Είναι ανάγκη να προσεύχεται κανείς πάντοτε και ασταμάτητα, και εκείνος που βρίσκεται σε θλίψη και εκείνος που ζει με άνεση», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Οι απολαύσεις και οι αμαρτωλές ηδονές και τα αναρίθμητα κακά γεννιούνται από τα πολλά χρήματα», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Γι’ αυτό όλες τις εντολές σου εφάρμοσα, γιατί μίσησα κάθε οδό αδικίας», (Ψαλμός ριή’ 104).
«Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη γνώμη», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Μακάριοι είναι όσοι πεινούν και διψούν τον ενάρετο τρόπο ζωής διότι αυτοί θα χορτάσουν», (Ματθ. ε’ 6).
«Φύλλα και σαπουνόφουσκες και καπνό και άχυρα και σκιά και σκόνη… χαρακτήρισα όλα τα λαμπρά αυτού του κόσμου», Νείλος ο Ασκητής.

«Βλέποντας ο Θεός ότι αυτά που κατορθώνεις εσύ με τη δύναμη τ’ αποδίδεις στο Θεό, και Αυτός με τη σειρά Του σου χαρίζει τα δικά Του, τα πνευματικά, τα θεία», Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
«Να μην γινόμαστε μικρόψυχοι για τα παιδιά μας ούτε να φοβηθούμε μήπως κοπιάσουν, αλλά να χαιρόμαστε, γιατί κοπιάζοντας θα δοξαστούν», Μέγας Βασίλειος.
«Αλλοίμονο στον ένα, όταν πέσει και δεν θα είναι κανείς άλλος να τον σηκώσει», (Εκκλ. δ’ 10).

«Αν ο άνθρωπος δεν έχει στην καρδιά του την πεποίθηση ότι είναι αμαρτωλός, ο Θεός δεν τον εισακούει», Γεροντικό (Αββάς Μωυσής, 16).
«Όποιος λυπάται τον υιό του και δεν το τιμωρεί τον μισεί. Όποιος όμως τον αγαπά τον διαπαιδαγωγεί επιμελώς», (Παρ. ιγ’ 24).

«Θα μας ζητηθεί να λογοδοτήσουμε όχι για κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και για κάθε χρόνο, ακόμη και για κάθε στιγμή και λεπτό της ώρας», Γρηγόριος Θεολόγος.

«Να υπακούετε στους πνευματικούς σας πατέρες και προεστούς, διότι αυτοί αγρυπνούν για τις ψυχές σας σαν άνθρωποι που θα δώσουν λόγο για σας», (Εβρ. ιγ’ 17).

««Τίς δ’ ό Αντίχριστός; Πλήρες ιού θηρίον, άνήρ δυνάστης». («Ποιος είναι ο Αντίχριστος; Θηρίο όλο δηλητήριο, άνθρωπος δυναστής»)», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Εάν ένας τυφλός οδηγεί έναν άλλον τυφλό, θα πέσουν και οι δύο σε βαθύ λάκκο», (Ματθ. ιε’ 14).

«Είναι μεγάλη ντροπή να σπαταλήσουμε το σήμερα και αργότερα να αναπολούμε το παρελθόν, όταν πια σε τίποτε δεν θα μας ωφελεί μια τέτοια λύπη», Μέγας Βασίλειος.
«Μακάριος είναι ο άνδρας που δεν πορεύθηκε στη βουλή των ασεβών και δεν εστάθηκε στην οδό των αμαρτωλών», (Ψαλμ. α’ 1).
«Οι άνθρωποι που ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού, ανήκουν στην αλήθεια και όσοι δεν ανήκουν στην αλήθεια δεν ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού», Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.
«Ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίο μου ελαφρύ», (Ματθ. ια’ 30).

«Η αγάπη είναι σύζυγος των αγγέλων, σύντροφος των πατέρων, ομοτράπεζη των προφητών, συναθλήτρια των μαρτήρων», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι, δε θα υπήρχαν αγώνες. Κι αν δεν υπήρχαν αγώνες, δεν θα υπήρχαν στεφάνια», Άγιος Θεοφύλακτος.

«Πρέπει κανείς να βαδίζει στη μέση, πιο φιλοσοφικά από τους εντελώς άσχετους και πιο ανθρώπινα από όσους φιλοσοφούν δίχως μέτρο», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Το στόμα του άφρονος είναι η καταστροφή του και τα λόγια των χειλέων του είναι παγίδα, όπου συλλαμβάνεται και καταστρέφεται η ζωή του», (Παρ. ιη’ 7).
«Η αποκοπή του εαυτού μας από το σύνδεσμο με τους αδελφούς δεν είναι γνώρισμα ανθρώπου που ζει σύμφωνα με την εντολή της αγάπης», Μέγας Βασίλειος.
«Θα μελετήσω τα προστάγματα Σου, δεν θα λησμονήσω τα λόγια Σου», (Ψαλμ. ριη’ 15).
«Όποιος υποφέρει με χαρά την αδικία, αυτός έχει παρηγοριά από το Θεό», Ισαάκ ο Σύρος.

«Εκείνο που σπέρνει ο άνθρωπος σ’ αυτή τη ζωή, αυτό και θα θερίσει κατά την ημέρα της Κρίσεως», Μέγας Βασίλειος.
«Ο σοφός επιδιώκει την ηρεμία και την απραγμοσύνη και τη σχολή, για να βυθιστεί με ησυχία στη σκέψη του Θεού», Ιωάννης Δαμασκηνός.
««Με έργα και θεία δύναμη», λέγει, «εγκαθίσταται η βασιλεία του Θεού στις ψυχές»», Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος.
«Όσο τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα, τόσο πιο πολλή αξία έχει ο θρίαμβος της αρετής», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Να προσέχεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις την υγεία και την αρρώστια της ψυχής σου», Μέγας Βασίλειος.
«Είσαι σκεύος πλασμένο από τον Θεό. Δόξασε, λοιπόν, Εκείνον που σε έφτιαξε», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Να γίνετε αγαθοί και εύσπλαχνοι όπως και ο Πατέρας σας είναι πολυεύσπλαχνος προς όλους», (Ματθ. ε’ 48, Λουκ. στ’ 36).
«Όταν δίνει ο Θεός, δεν έχει δύναμη ο φθόνος και όταν δεν δίνει, δεν έχει δύναμη ο κόπος», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Έχουμε ανάγκη από όπλα, και είναι μεγάλο όπλο η προσευχή», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Όπου αποφασίζει ο Θεός, υποχωρεί η φυσική τάξη, γιατί εφόσον αποφάσισε, μπόρεσε και το έκανε», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Στους ευθείς και ειλικρινείς αρμόζει να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό», (Ψαλμ. λβ’ 1).

«Όταν μνησικακείς, πρέπει να καταλάβεις ότι μνησικακείς εναντίον του εαυτού σου, όχι εναντίον άλλου. Ότι σφιχτοδένεις τα δικά σου αμαρτήματα κι όχι του αδελφού σου», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Να εξετάζεις την εργασία κάθε ημέρας, σύγκρινε την με την προηγούμενη εργασία και βιάσου να βελτιωθείς. Να προοδεύεις στις αρετές, ώστε να πλησιάζεις τη ζωή των αγγέλων», Μέγας Βασίλειος.
«Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Πολλές φορές πετυχαίνει τα μεγάλα, ενώ αποτυχαίνει στα μικρά», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Όπως όλα τα άλλα, έτσι και οι γάμοι των χριστιανών πρέπει να έχουν και την κοσμιότητα, και κοσμιότητα είναι η σεμνότητα», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Και ο πονηρός πειράζει και ταλαιπωρεί την ψυχή όσο θέλει αλλά όσο του επιτρέπει ο Θεός», Άγιος Εφραίμ ο Σύρος.

«Πρέπει να είμαστε άνθρωποι της χάρης, ώστε όποιος μας πλησιάζει να ξεκουράζεται», Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
«Εξέταζε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου εάν είναι ευσεβείς και αξιόπιστοι. Και να ζητείς συμβουλή μόνο από τους σοφούς», (Σοφ. Σειρ. θ’ 14).
«Η άτακτη πολυλογία είναι γέννημα της άτακτης σκέψης. Σπάνια βρίσκουμε πολύ νόημα κάτω από τα πολλά λόγια», Γνώμες Αγίων Πατέρων.
«Μη ζητήσεις να πάρεις γνώμη από κάποιον που δεν είναι στον ίδιο δρόμο μ’ εσένα, ακόμη και αν είναι πολύ σοφός», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Οι αρρώστιες παραχωρούνται από το Θεό για την υγεία της ψυχής στους ράθυμους και αμελείς, που αγαπούν τον Θεό», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Ο μεγαλύτερος ανάμεσα μας ας γίνει όπως ο μικρότερος και ο αρχηγός σαν τον υπηρέτη», (Λουκ. κβ’ 24-27).

«Οι Άγιοι πάντοτε εσκέπτοντο την άλλη ζωή. Είναι πνευματικό χάρισμα η μνήμη του Θανάτου», Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής.
«Διότι η αφθονία και ο κορεσμός, που είναι πηγή και ρίζα των ασθενειών, είναι επίσης και πηγή και ρίζα της αηδίας», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Να σέβεσαι το Θεό με έργα σεμνά, να Τον υμνείς με λόγια και να Τον τιμάς με τη σκέψη», Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.
«Τα υγιή μάτια επιθυμούν το φως, έτσι και τη νηστεία που γίνεται με διάκριση την ακολουθεί η επιθυμία της προσευχής», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Σας παρακαλώ πρώτα να διαπλάσετε τις ψυχές των παιδιών σας, που βαδίζουν προς το γάμο, ώστε να μη ζητούν υλικά αγαθά, αλλά σωφροσύνη», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Πρόσεχε να μη σε παραπλανήσουν προς το κακό ασεβείς άνθρωποι και ποτέ μη συγκατατεθείς στις αμαρτωλές τους σκέψεις», (Παρ. α’ 10).
«Η γενναιότητα της καρδιάς αποκτάται από την πολλή πίστη στο Θεό και η πίστη από την ταπεινή καρδιά», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Κύριε, ελέησε με, γιάτρεψε την ψυχή μου που είναι βαριά τραυματισμένη, διότι αμάρτησα σε Σένα», Μέγας Βασίλειος.
«Ας κερδίσουμε τις ψυχές με τις ελεημοσύνες, ας δώσουμε από τα υπάρχοντα μας στους φτωχούς, για να γίνουμε πλούσιοι σε ουράνια αγαθά», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Να ζητάς με πίστη χωρίς να αμφιβάλλεις καθόλου, διότι εκείνος που αμφιβάλλει είναι άνθρωπος δίγνωμος ακατάστατος σε όλη τη διαγωγή του», (Ιακ. α’ 6-7).
«Μακάριος ο νους που αποξενώνεται από κάθε αντίληψη υλικών πραγμάτων κατά την ώρα της προσευχής», Όσιος Νείλος ο Ασκητής.
«Χαίρω για τα παθήματα που υποφέρω», (Κολ. α’ 24).
«Να ευλογείς πάντα και να μην καταριέσαι, γιατί η ευλογία γεννά ευλογία και η κατηγορία, κατηγορία», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Κάθε αθλητής εγκρατεύτεται από όλα», (Α’ Κορ. θ’ 25).
«Ούτε η δικαιοσύνη σου να είναι άκαμπτη, ούτε η φρόνηση σου περίπλοκη. Παντού το μέτρο είναι το άριστο», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Αντισταθείτε στον Διάβολο στερεοί στην πίστη. Και ο Θεός αφού υποφέρετε λίγο, θα σας κρατήσει, θα σας στηρίξει», (Α’ Πέτρ. ε’ 9-10).

«Η εξομολόγηση είναι ένας τρόπος, για να έλθει ο άνθρωπος στο Θεό. Είναι προσφορά της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο», Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.
«Μόλις δει ο εχθρός διάβολος το όπλο της νηστείας σε κάποιον άνθρωπο, αμέσως φοβάται, καθώς θυμάται την ήττα του από τον Σωτήρα στην έρημο», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Η παρρησία προς τον Θεό αποκτάται από την καθαρή συνείδηση και τα έργα της αρετής», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

«Μην πάψεις να διερευνάς τον εαυτό σου, αν δηλαδή η ζωή σου προχωρεί σύμφωνα με τις εντολές του Θεού», Μέγας Βασίλειος.
«Όσο πνευματικός άνθρωπος είναι κάποιος, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχει σ’ αυτή τη ζωή», Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης.

«Δεν είναι δυνατόν, εκείνος που είναι προσηλωμένος στα παρόντα, να δεχθεί κάποτε και να γεμίσει από τον πόθο των μελλοντικών αγαθών», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Κανείς ας μην προβάλλει αδυναμία στην εκτέλεση των εντολών του Ευαγγελίου, γιατί υπήρξαν άνθρωποι που έπραξαν και παραπάνω από αυτές», Ιωάννης Σιναΐτης
.
«Να μην έχεις άλλο στο στόμα σου και άλλο στην καρδιά σου, διότι ο Θεός δεν εμπαίζεται, αλλά όλα τα βλέπει, και τα κρυφά και τα φανερά», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Δεν πρέπει να διατηρούμε τους λογισμούς που αρέσουν στο διάβολο, αλλά να τους καταστρέφουμε με το μαχαίρι του θείου λόγου», Ιωάννης Δαμασκηνός.

«Τα θεμέλια κάθε αρετής είναι η νηστεία και η αγρυπνία. Αυτές, όταν γίνονται με διάκριση, βοηθούν τον άνθρωπο σε κάθε καλό», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.
«Με την υπομονή φθάνουμε στην ταπείνωση και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τη χάρη του Θεού», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

«Κανείς και τίποτα να μη σε φοβίζει. Κι αν ακόμη είναι αναρίθμητοι οι εχθροί, δαίμονες και ασεβείς άνθρωποι, ο δικός μας υπερασπιστής είναι ισχυρότερος», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Μη ζητάς υπεροχή, αλλά να αναγνωρίζεις την ισότητα της φύσης και να αγαπάς να είσαι ισότιμος προς εκείνους που φαίνονται ότι υστερούν κάπως απέναντι σου», Μέγας Βασίλειος.
«Όταν τελειώσει η ημέρα, ευχαριστούμε το Θεό για όσα αγαθά μας έδωσε ή για όσο επιτύχαμε και εξομολογούμαστε τις παραλείψεις μας», Μέγας Βασίλειος.
«Δαμάζουμε με τη νηστεία τη σάρκα μας, που είναι το υποζύγιον της ψυχής μας, για να βαδίσουμε με ασφάλεια προς την Άνω Ιερουσαλήμ», Ιερός Αυγουστίνος.
«Το χρόνο της δευτέρας παρουσίας κανένας δεν τον ξέρει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά μόνο ο Πατέρας μου», (Ματθ. κδ’ 36).
«Ο Κύριος είναι φωτισμός μου και σωτήρας μου, ποιον θα φοβηθώ;», (Ψαλμ. κς’ 1).
«Όποιος έχει το Θεό μαζί του, είναι ο πιο ισχυρός απ’ όλους», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Να εξομολογείσαι τακτικά και καλά, γιατί και Πατριάρχης να είσαι, αν δεν εξομολογείσαι, δεν σέβεσαι», Γέροντας Πορφύριος Μπαϊρακτάρης.

«Πήγαινε κοντά στους δίκαιους, και δια μέσου αυτών θα πλησιάσεις το Θεό. Να συναναστρέφεται αυτούς που έχουν ταπείνωση και θα μάθεις τους τρόπους τους», Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

«Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι πάντοτε χρήσιμη, περισσότερο όμως στις περιστάσεις που χάνουμε προσφιλή πρόσωπα», Μέγας Βασίλειος.

«Δεν μετανόησα ειλικρινά και απέφυγα να εξομολογηθώ την αμαρτία μου σε Σένα. Γι’ αυτό συνετρίβησαν τα οστά μου και εκλονίσθη ολόκληρος ο εγωισμός μου», (Ψαλμ. λα’ 3).
«Εκείνος που πρόκειται να προσευχηθεί, δεν τολμάει να πει τίποτε το άπρεπο, ούτε κατά τη διάρκεια του φαγητού», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Ο σώφρων περνάει ολόκληρη τη ζωή του με άνεση και με μεγάλη πνευματική ελευθερία», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Είναι γνώρισμα της ψυχής που αγαπά τον Θεό να υποτάσσει στα θεία καθετί το ανθρώπινο», Γρηγόριος Θεολόγος.
«Όταν πέσετε, αδελφοί μου, σε ποικίλους πειρασμούς να το θεωρείτε ως μεγάλη χαρά», Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

«Η μητέρα όλων των αγαθών και το γνώρισμα των μαθητών του Ιησού και η δύναμη που συγκρατεί όλη μας την ζωή είναι πάνω απ’ όλα η αγάπη», Άγιο Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Και αυτός ο νους μας, που βλέπει με πολλή ακρίβεια και γρήγορα το ξένο αμάρτημα, είναι βραδυκίνητος στο να αντιληφθεί τα δικά μας ελαττώματα», Μέγας Βασίλειος.

«Κανένας δεν μπορεί να γνωρίσει την αδυναμία του, αν δεν πέσει σε σωματικούς πειρασμούς. Τότε προσεύχεται και συντρίβεται και ταπεινώνεται», Ισαάκ ο Σύρος.
«Η χαρα του Θεού δεν γεννιέται σε οποιαδήποτε ψυχή, αλλά, εάν κάποιος έκλαψε πολύ για την αμαρτία του», Μέγας Βασίλειος.

«Η αδιαντροπιά είναι ιδιαίτερο γνώρισμα του κακού και τιποτένιου ανθρώπου και η ντροπή του σπουδαίου», Μέγας Φώτιος.
«Είναι πολύ κοντά ο Κύριος σε όλους όσοι τον επικαλούνται. Όσοι τον επικαλούνται με ειλικρίνεια και αγνά ελατήρια», (Ψαλμ. ρμδ’ 18).
«Κάθε αμαρτία είναι φοβερή, όμως τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο από τη μνησικακία και την πλεονεξία», Ευσέβιος.
«Ο δίκαιος πρώτος ο ίδιος κατηγορεί τον εαυτού του», (Παρ. ιη’ 17).

«Αναθέστε όλα τα προβλήματα σας στον Θεό… Μην κάνετε τίποτε που να αποβλέπει στη δόξα των ανθρώπων, αλλά μόνον ότι είναι ευάρεστο στο Θεό», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.
«Πρέπει κανείς να φροντίζει να μένει μαζί ή τουλάχιστο να συνομιλεί συχνά με ανθρώπους που έχουν πνευματική γνώση», Άγιος Μάρκος ο Ασκητής.
«Πέφτουμε σε μεγάλες αμαρτίες, γιατί δεν φροντίσαμε όσο πρέπει, για να κόψουμε τα μικρότερα ελαττώματα μας», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να προσευχόμαστε, αλλ’ αυτό το Πνεύμα μεσιτεύει για μας με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφρασθούν με λόγια», (Ρωμ. η’ 26).
«Εδώ δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια απρέπεια μπροστά σε έναν’ τι θα κάνουμε εκεί (κατά τη μέλλουσα κρίση) μπροστά σε τόσες μυριάδες;», Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

«Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα», Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.
«Κι αν ακόμη έχεις ανέβει όλη την κλίμακα των αρετών, και τότε να προσεύχεσαι για την άφεση των αμαρτιών σου», Ιωάννης Σιναΐτης της Κλίμακος.
«Μη ζητάς πνευματικό δάσκαλο που να ανέχεται τα πάθη σου διότι οδηγείσαι από αυτόν σε βαθύ λάκκο», Μέγας Βασίλειος.

«Αν θέλεις να κυβερνάσαι από το Θεό, να μη θέλεις να αμαρτάνεις. Γιατί αν αμαρτάνεις, πως θα κυβερνηθείς από το Θεό;», Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.
«Εμπαίχτηκαν και μαστιγώθηκαν, ενώ άλλοι πριονίστηκαν και άλλοι εσφάγησαν με μαχαίρι», (Εβρ. ια’ 36).

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.