Το θαύμα του αγίου Μηνά στο χωριό Εμπόριο Κοζάνης... Του π. Ηλία Μάκου. Ένα θαύμα του αγίου Μηνά έζησαν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Εμπόριο της Κοζάνης, που «χάνεται» μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος.

Οι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία και από τότε, που εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ξεριζωμένοι, ζουν με τον καημό του τόπου τους.

Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η νοσταλγία των πατρογονικών εστιών, που τη ζωντανεύουν οι εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια, που έφεραν από τη γη τους και τα εναπέθεσαν στον κεντρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Μηνά.

Και η φλόγα για τις χαμένες πατρίδες έκαιγε μέσα τους βασανιστικά. Και κάθε τόσο και κυρίως στη γιορτή του αγίου Μηνά του θαυματουργού, τον παρακαλούσαν, ασπαζόμενοι το τεμάχιο του λειψάνου του, που φυλάσσεται εκεί και από το οποίο αναδύεται μια άρρητη ευωδία, να τους λυτρώσει από τον πόνο της στέρησης.

Και το θαύμα, ναι, το θαύμα, έγινε. Ο άγιος Μηνάς ενέπνευσε τον εφημέριο του ναού, αλλά και πιστούς, όπως οι ίδιοι ομολογούν να κάνουν κάτι τολμηρό.

Εντός του εξωτερικού χώρου του ναού ανήγειραν, μετά από ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, με δωρεές αποκλειστικά, ακόμη και Μουσουλμάνων, αλλά και πολύμοχθη και μακροχρόνια εθελοντική χειρωνακτική εργασία πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγια – Σοφιάς) της Κωνσταντινούπολης, πιστό αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας.

Με ψηφίδες πήραν μορφή τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ενώ στον Πύργο του Γαλατά υπάρχει κειμηλιαρχείο και κέντρο νεότητας, καθώς και παρεκκλήσι της αγίας Θεοδοσίας με διαβατικές στοές.

Από το μηδέν ανέστησαν, με τη στήριξη και παρουσία δίπλα τους του αγίου Μηνά, το πληγωμένο όνειρο της καρδιάς τους.

Τα θαύματα του αγίου Μηνά δείχνουν τη σιωπηλή διεργασία της πίστης, η οποία ξεφεύγει από του νου μας τις περιορισμένες δυνατότητες.

Θα μένουμε στα χαμηλά και θα χάνουμε κάθε επαφή με τις υπερφυσικές αλήθειες, αν περιορίσουμε το άπειρο μέσα στο περιορισμένο και πεπερασμένο.

Μας έχει χαρίσει ο Θεός ένα μεγάλο θησαυρό. Τους αγίους μας. Κοντά στους Αγίους μας, μαζί με τους Αγίους μας, η ζωή μας και πιο εύκολη θα είναι και πιο καρποφόρα.

Με αλάνθαστους οδηγούς τους Αγίους Θα μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με το αδυσώπητο χάος του κενού, που φωλιάζει στην ψυχή μας και να το δαμάσουμε.

π. Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

4 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Εμποριώτης

Καταρχάς οι κάτοικοι του Εμπορίου δεν είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες όπως αναφέρει το άρθρο. Κατά 70% είναι ντόπιοι Μακεδόνες και οι υπόλοιποι είναι πρόσφυγες κυρίως Πόντιοι Μικρασιάτες καθώς και κάποιες οικογένειες βλάχων. Όντως όλα γίναν με την προσπάθεια και τους κόπους του ιερέα π. Ναθαναήλ πρωτίστως και μετά των κατοίκων του χωριού. Επίσης με δωρεές πιστών από κάθε γωνιά του κόσμου αλλά και Τούρκων μουσουλμάνων. Η λέξη θαύμα αν δεν είναι υπερβολική σίγουρα είναι παραπλανητική ως τίτλος σε σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου.