Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η κατηχητική χρονιά ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου, με την Ακολουθία του Αγιασμού ενάρξεως.

Η Εκκλησία μας, ως γνωστό, ακολουθώντας το παράδειγμα της ανιδιοτελούς και γνησίας αγάπης του Χριστού, νοιάζεται και ενδιαφέρεται πάντοτε για τον συνάνθρωπο και ασφαλώς για την ευαίσθητη παιδική ηλικία. Μέσα στα πλαίσια της μέριμνας αυτής, δραστηριοποιούνται και λειτουργούν στις Ενορίες των Ιερών Μητροπόλεων, κατηχητικά σχολεία και νεανικές συντροφιές. Αναμφίβολα, το κατηχητικό σχολείο αποτελεί θεσμό στην ελλαδική Εκκλησία και την ελληνική κοινωνία, διότι ανέθρεψε επί σειρά δεκαετιών τις γενιές των ελληνοπαίδων, εμπνέοντάς τες, με το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος.

Τι προσφέρει το κατηχητικό σήμερα; Γνωριμία με το Θεό, με τους Αγίους, με την πίστη μας, με την παράδοση της Εκκλησίας μας, ζωή ευτυχισμένη κοντά στο Χριστό. Δεν πρόκειται για ένα μάθημα στείρο, για απομνημόνευση γνώσεων, αλλά για ουσιαστική προσέγγιση στην Ορθοδοξία και το χαρούμενο βίωμα της Χριστιανικής ζωής. Στο κατηχητικό το κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πρότυπα που αξίζει να μιμηθεί, να ζήσει την αγάπη, τη χαρά, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία. Μπορεί να βρεί φίλους, ιδανικά. Συγχρόνως έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πλήθος δραστηριοτήτων. Πρωταθλήματα, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, εκδρομές, συζητήσεις, συναυλίες, οικολογικές εκδηλώσεις, χειροτεχνίες είναι μερικές μόνο ασχολίες, που παρέχονται όπου γίνεται κατηχητικό.

Το κυριότερο όμως, είναι πως μέσα από τη νεανική συντροφιά της Ενορίας το παιδί βιώνει την Εκκλησία ως αγκαλιά, την ενορία ως οικογένεια, τον διπλανό του ως αδελφό.

Μαθαίνει επίσης να ζεί, μέσα στην καθημερινότητά του, την εμπειρία της επικοινωνίας με τον Σωτήρα, Φίλο και Αδελφό του, τον Ιησού Χριστό. Να επικαλείται την απροσμάχητη σκέπη και προστασία της Μητέρας Παναγίας και των Αγίων Πατέρων μας. Να νιώθει πλημμυρισμένη την καρδία του από σεβασμό και αγάπη στα ιδανικά και τις αρετές των αγαπημένων και τιμίων προγόνων μας.
Αυτά τα πολύτιμα εφόδια, το παιδί δεν θα τα πάρει εύκολα από πουθενά αλλού, παρά μόνο από το Κατηχητικό και από το σπίτι του.. Ρώτησαν κάποτε τον Όσιο Παίσιο, από πότε πρέπει να ξεκινά η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς. «Από είκοσι χρόνια προτού γεννηθεί το παιδί», απάντησε.

Σήμερα που όλοι απεγνωσμένα αναζητούν άγκυρα ελπίδας στους χαλεπούς καιρούς μας, ας προτρέψουμε τους νέους μας να οδηγήσουν τα βήματά τους στο λιμάνι της Εκκλησίας μας στους κόλπους των κατηχητικών Σχολείων.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.