Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας, 21 Νοεμβρίου, εορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα. Σήμερα πιστοί ας πανηγυρίσουμε, με ψαλμούς και ύμνους ας δοξολογήσουμε τον Κύριό μας, τιμώντας ταυτόχρονα και την από τον Θεό αγιασμένη ως άλλη κιβωτός, η οποία χώρεσε τον Αχώρητον Υιό και Λόγο του Θεού.

Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Ιωακείμ και η Άννα, που ήσαν άτεκνοι μέχρι τα βαθειά γηρατειά, αισθανόμενοι ότι το παιδί που θα τους δώσει ο Θεός είναι δώρο και ευλογία δική Του, κι εκ συμφώνου είχαν υποσχεθεί στο Θεό να Του το αφιερώσουν. Έτσι, όταν γεννήθηκε η Παναγία μας οι δίκαιοι γονείς της, έσπευσαν να ξεπληρώσουν την υπόσχεσή τους.

Για την Εκκλησία, το εορταζόμενο γεγονός, θεωρείται ως προοίμιο της ευδοκίας του Θεού, ως προμήνυμα για τα επερχόμενα σωτηριώδη γεγονότα. Ο Θεός θα γινόταν άνθρωπος και θα μας έσωζε, με τη δική μας συγκατάθεση και συνεργασία.

Ο άνθρωπος, που θα συνεργαζόταν ως εκπρόσωπος όλων σ’ αυτό το έργο, είναι η Παναγία, η Θεοτόκος Μαρία, που ως τρίχρονο παιδί αφιερώνεται στο ναό, για να προετοιμαστεί πνευματικά γι’ αυτή την υψηλή αποστολή. Η μικρή κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, εισέρχεται στο χώρο, που ήταν απαγορευμένος ακόμη και για τους ιερείς, γιατί, εν δυνάμει, Αυτή είναι ο χώρος όπου θα κατοικήσει ο αχώρητος Θεός. Ακόμη και οι Άγγελοι εκπλήττονταν, όπως λέει ένας ύμνος της ημέρας, βλέποντας τη Μαριάμ να μπαίνει στα Άγια των Αγίων.

Η Εκκλησία, όμως, ζώντας πια μέσα στην πραγματικότητα της εν Χριστώ σωτηρίας, δεν εκπλήττεται, αλλά δοξάζει και μακαρίζει τη Κυρία Θεοτόκο ως «τον καθαρότατο ναό του Σωτήρος», γιατί αξιώθηκε, με την αρετή, την ταπείνωση, την πίστη και τη σεμνότητά της, να προσελκύσει τη χάρη του Θεού και να γίνει Μητέρα του Σωτήρα μας και Μητέρα όλων των ανθρώπων, Πλατυτέρα των ουρανών. «Το Ιερό θησαύρισμα της δόξης του Θεού».

Ας πανηγυρίσουμε πνευματικά και ας τιμήσουμε τη Θεόπαιδα Παρθένο και Θεοτόκο Μαρία επάξια για την είσοδό της στον ναό του Θεού. Αυτήν, που προ αιώνων ο Θεός την εξέλεξε ως κατοικητήριο του Παντάνακτος Χριστού και Θεού των όλων.

Σήμερα στη νήσο μας πανηγυρίζουν όλοι οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο. Εξαιρέτως πανηγυρίζουν η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά και η Ιερά Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά της επαρχίας Λευκωσίας.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.