Το ζήτημα πρέπει να παραπεμφθεί στον αρχιερέα της επαρχίας όπου ανήκουμε.

Αυτός ως υπεύθυνος και αρμόδιος θα καθορίσει αν ο κατηχούμενος θα γίνει δεκτός στην Ορθόδοξο Εκκλησία δια του αγίου βαπτίσματος ή μονο δια του μύρου. Εκείνος θα εξετάσει αν το βάπτισμα του έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, οπότε μπορεί να μην βαπτισθεί, ή αν το δόγμα στο οποίο ανήκε δεν πίστευε στην Αγία Τριάδα, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να βαπτισθεί. Αυτή είναι η γενική αρχή που ισχύει.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να του γίνει συστηματική κατήχηση πριν από το βάπτισμα από έναν θεολόγο κληρικό είτε στην γλώσσα του είτε στην γλώσσα μας, αφού όμως μάθει αρκετά καλά τα ελληνικά ώστε να κατανοεί αυτά που του διδάσκονται.

Πριν από όλα αυτά όμως πρέπει να εξετάσουμε τις προθέσεις του, αν είναι ειλικρινείς και αν η απόφαση του να γίνει ορθόδοξος είναι ενσυνείδητη, σταθερή και αμετάκλητη. Πάνω από όλα το κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι να κάνουμε καλούς και αφοσιωμένους στην Εκκλησία μας πιστούς, που θα βαστάξουν επαξίως το όνομα του ορθοδόξου χριστιανού μέσα στο αλλόδοξο περιβάλλον που θα ζήσουν και όχι πολλούς, αλλά χλιαρούς στην ομολογία της ορθόδοξης πίστης.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.