σπήλαιο αγίου μύρωνα
Σπήλαιο: Στο δρόμο που οδηγεί στο μικρό και γραφικό χωριό του Ηρακλείου της Κρήτης, Κάτω Ασίτες, μπορεί να συναντήσει κανείς νωρίτερα, κοντά στις Μοίρες, στην περιοχή του Αγίου Μύρωνος, το εκκλησάκι του Αγίου Μύρων, Επισκόπου της Κρήτης. Εκεί όπου μέσα από μία σπηλιά αναβλύζει αγίασμα. Ακριβώς δίπλα τρεις κουτάλες, μία μικρότερη σε μάκρος, μία μεσαία και μία μεγαλύτερα. Ανάλογα με την πίστη του καθενός, χρησιμοποιείται και η αντίστοιχη κουτάλα για να «κερδίσει» ο πιστός τον αγιασμό του Αγίου.

Ο Άγιος Μύρωνας, επίσκοπος της Κρήτης, ήταν θαυματουργός και διακρίθηκε για την φιλευσπλαχνία του και την πίστη του στο Θεό, γι’ αυτό και γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου στην Κρήτη, σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνονται στο νησί. Γενέτειρά του η Ραύκος, που μετέπειτα ονομάστηκε Άγιος Μύρωνας. Οικογενειάρχης, προστάτης των αδυνάτων, γεωργός στο επάγγελμα ο Άγιος Μύρων, ακόμη και όταν κλέφτες εντοπίστηκαν στο χωράφι του, εκείνος τους άφησε να φύγουν, τους προστάτευσε και τους έδωσε αυτά που πήγαν να κλέψουν, εξηγώντας τους όμως, ότι θα έπρεπε να μην πράξουν ποτέ ξανά μία τέτοια πράξη.

Με τον χαμό της συζύγου του, ο Άγιος Μύρων, κήρυξε το Ευαγγέλιο και αφιερώθηκε στο Θεό. Ένα από τα θαύματά του, που μέχρι και σήμερα μπορεί κάποιος να δει, είναι ο αγιασμός που αναβλύζει από τη σπηλιά που είναι κρυμμένη στην εκκλησία του Αγίου Μύρωνα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο ίδιος, έφυγε από τη ζωή, ενώ είχε συμπληρώσει τα 100 έτη, με τους Κρήτες να ενταφιάζουν το λείψανό του και τους πιστούς μέχρι και σήμερα να το προσκυνούν.

mirwn1.jpg

mirwn2.jpg

mirwn3.jpg

 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.