Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα, Πέμπτη της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, η οποία αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια, από την πόλη Μαγεδών της Περσίας, και έλαβε πλούσια μόρφωση και παιδεία.

Διακρινόταν, τόσο για την εξωτερική, όσο και για την ψυχική ομορφιά της.

Από τη στιγμή που γνώρισε την χριστιανική διδασκαλία και εισήλθε στη ζωή της Εκκλησίας, δέχθηκε ποικίλους πειρασμούς, διώξεις και βάσανα για να μετανιώσει και να επιστρέψει στην πίστη των ειδώλων. Παρά ταύτα με το σθένος, την πίστη και την σταθερότητά της, πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Πρώτος που πίστευσε εξαιτίας της στον Χριστό, ήταν ο ίδιος ο πατέρας της, ο οποίος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, μέχρι θανάτου, συρόμενος από άλογο. Τότε η αγία Ειρήνη τον ανέστησε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Έμεινε στην συνείδηση της Εκκλησίας ως μεγαλομάρτυρας διότι και με τη ζωή της, και με το μαρτύριό της, πολλοί ομολόγησαν την πίστη τους και βαπτίστηκαν στο όνομα του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Καλούνται όλοι εκείνοι, οι οποίοι υποτιμούν τη δυνατότητα ανάδειξης των γυναικών στην προσφορά και τη διακονία των συνανθρώπων τους, να πειστούν από το παράδειγμα της σημερινής τιμώμενης Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος.

Σήμερα, μεταξύ των ναών που πανηγυρίζουν είναι και ο ναός της Αγίας Ειρήνης στην κοινότητα Φαρμακάς της Επαρχίας Λευκωσίας.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.