Του αγίου Μαξίμου

Ο Κύριος, μετά την Ανάστασή Του, είπε στους Αποστόλους: «Πηγαίνετε και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη· να τους βαφτίζεται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και να τους διδάσκετε να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα»1. Ώστε, λοιπόν, όλες τις εντολές του πρέπει να τηρεί κάθε άνθρωπος που βαφτίζεται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Γι᾿ αυτόν τον λόγο ο Κύριος συνένωσε την ορθή πίστη με την τήρηση όλων των εντολών, επειδή γνώριζε ότι η πρώτη χωρισμένη από τη δεύτερη είναι αδύνατο να σώσει τον άνθρωπο.

Γι᾿ αυτό και ο Δαβίδ, που είχε την ορθή πίστη προς τον Θεό, έλεγε: «Συμμορφωνόμουν προς όλες τις εντολές σου· κάθε δρόμο αμαρτίας τον μίσησα»2. Γιατί όλες οι εντολές δωρήθηκαν σ᾿ εμάς από τον Κύριο, για να αποφύγουμε κάθε δρόμο αμαρτίας· και αν παραλειφθεί μία από αυτές, οπωσδήποτε φέρνει στη θέση της τον αντίθετο με αυτήν δρόμο της κακίας.

Επίσης ο Κύριος μας έδωσε και δύναμη, για να τηρούμε όλες τις εντολές του, με το να πεί: «Σας έδωσα εξουσία να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς και σε όλη τη δύναμη του εχθρού, και τίποτε δεν θα σας βλάψει»3. Αυτή τη δύναμη και την εξουσία έλαβε ο Παύλος και έλεγε: «Να με μιμείστε, όπως και εγώ μιμούμαι τον Χριστό»4. Έλεγε επίσης: «Όσοι είναι του Χριστού έχουν σταυρώσει τη σάρκα τους μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες»5, και σε άλλο σημείο: «Για εμένα ο κόσμος έχει σταυρωθεί, και εγώ για τον κόσμο»6. Όλες όμως οι εντολές, αν και είναι πολλές, συνοψίζονται σε μία. «Να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη τη δύναμή σου, και τον συνάνθρωπό σου όπως τον εαυτό σου»7. Όποιος λοιπόν αγωνίζεται, αν τηρεί αυτή την εντολή, συμμορφώνεται προς όλες μαζί τις εντολές. 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.