Στη ζωή μας, από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας, ποικιλοτρόπως, ψάχνουμε να βρούμε το Θεό.

Από τα καθημερινά και απλά πράγματα της ζωής που πολλές φορές φαντάζουν χωρίς νόημα και δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, μέχρι τα πιο σύνθετα και ιδιαίτερα όπως υψηλά θεολογικά νοήματα και πνευματικές αναζητήσεις καθώς και συζητήσεις με γέροντες και ασκητές που διέπρεψαν στη πνευματική ζωή και έφθασαν τον ύψιστο σκοπό του ανθρώπου, το να γίνουν κατά χάριν Θεοί και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τους κατέταξε στη χορεία των Αγίων.

Τέτοιες συζητήσεις και αναζητήσεις πραγματεύονται πολλά ζητήματα της ανθρώπινης υπόστασης όπως την ύπαρξη του Θεού, την ύπαρξη του στη ζωή μας, τον σκοπό για τον οποίο πλάστηκε ο άνθρωπος όπως και τις καθ’ ημάς σχέσεις με τον συνάνθρωπο, τον σύζυγό, τον φίλο, τον αδερφό κ.ο.κ. και εκείνες οι φωτισμένες ψυχές από τον Θεό με το Πνεύμα το Άγιο απαντούσαν με γνώμονα την τελειότερη από τις αρετές…Την Αγάπη!

Για αυτή την Αγάπη και από Αγάπη προς εμάς προσωπικά ο τέλειος και αναμάρτητος Θεός καταδέχτηκε και έγινε άνθρωπος και φόρεσε σάρκα και ήρθε στη γη να μας λυτρώσει από το θάνατο και την αμαρτία δίνοντας τον εαυτό Του «λύτρον αντί πολλών». Για αυτή την Αγάπη που σύμφωνα με τον Απ. Παύλο πάντα στέγει, ελπίζει και υπομένει ο Κύριος μας δίδαξε και θεράπευσε και μας έδωσε με τον θάνατό Του την ευκαιρία μιας νέας ζωής αιώνιας κοντά Του, απαλλαγμένης από κάθε τι κακό που διαβρώνει και σκοτώνει την ψυχή μας, από τον ίδιο τον Διάβολο.

Αυτού του είδους την αγάπη πρέπει να έχει ο καθένας μας στην καρδιά του και να δείχνει στον συνάνθρωπο του και ειδικότερα στο Θεό. Ο ίδιος ο Κύριος το είπε ξεκάθαρα «Αγαπάτε αλλήλους καθώς ηγάπησα ημάς» και ο Χριστός, μας αγάπησε και μας αγαπάει τον κάθε ένα μας προσωπικά χωρίς περιορισμούς, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να μας να ζητάει το οτιδήποτε. Η αγκαλιά Του είναι ανοιχτή για όλους μας σε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να έρθουμε κοντά Του και με μία ειλικρινή συγγνώμη να συγχωρήσει το κάθε αμάρτημα και σφάλμα μας καθαρίζοντας και ανακαινίζοντας μας.

Είναι Πανταχού παρών και ξέρει κάθε σκέψη, κάθε κίνηση, κάθε προσευχή μας και μας εκπληρώνει κάθε κρυφή και φανερή επιθυμία μας όταν αυτή ζητάται σε Εκείνον με πίστη και προσευχή και είναι προς ωφέλεια της ψυχής μας ,σαν τέλειος και στοργικός Πατέρας μας που είναι και θέλει το καλύτερο για το παιδί Του. Ο Κύριός μας είναι η σαρκωμένη αγάπη του Θεού προς εμάς που βρίσκεται σε όλες τις στιγμές της ζωής μας ακόμα και σε στιγμές που δεν τις καταλαβαίνουμε και τις θεωρούμε δεδομένες.

Βιώνουμε άπειρες φορές αυτήν την Αγάπη. Είναι οι ποικίλες ευεργεσίες Του όπως το ότι εμείς έχουμε ακόμα την σωματική και ψυχική υγεία μας και ξυπνάμε το πρωί σώοι και αβλαβείς, το ότι βρήκαμε τον άνθρωπο της ζωής μας που θα πορευτούμε μαζί στη ζωή, ότι βρίσκουμε τυχαία (Τίποτα δεν είναι τυχαίο για το Θεό!!) ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να μπουν στην ζωή μας και να μας κάνουν να νιώσουμε ευτυχισμένοι και ότι έχουμε βρει ό,τι ζητούσαμε, το ότι έχουμε την οικογένεια μας και τους φίλους δίπλα μας να μας στηρίζουν και να μας ενδυναμώνουν, ότι πολλές φορές μαλώνουμε και παρεξηγούμαστε με την τους ανθρώπους γύρω μας αλλά πάντα επεμβαίνει η Χάρις του Θεού μυστικά και όλα αποκτούν μια ηρεμία θεϊκή.

Πίσω από όλα αυτά τα καθημερινά και απλά κρύβεται η αγάπη του φιλεύσπλαχνου Θεού που μας αγαπάει τόσο πολύ όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε και αν ξέραμε θα τρελαινόμασταν! Ξέρει το καλό μας όσο κανείς άλλος! Μπορεί να μην παίρνουμε πάντα ό,τι ζητάμε τη στιγμή που το ζητάμε διότι ο πάνσοφος Θεός κρίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι ή ότι δεν έχει έρθει η ώρα να το λάβουμε.

Ας εμπιστευθούμε τη ζωή μας στο Θεό, ας αφήσουμε τις μέριμνες και τις ανησυχίες και τα άγχη του βίου σε Εκείνον και να δώσουμε χώρο στην Αγάπη του Θεού να γεμίσει όλη τη ζωή μας διότι ο Θεός αγάπη εστί!!

ύμνος της αγάπης

Δημήτριος Γιαλούρης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ