Ένα χοντρό σκοινί φτιάχνεται από λεπτές, καννάβινες ίνες.

Μιά λεπτή ίνα δεν μπορεί να σε δέσει, ούτε να σε στραγγαλίσει. Διότι μπορείς πανεύκολα να τη σπάσεις και να ελευθερωθείς απ’ αυτήν.

Αν όμως είσαι δεμένος με ένα χοντρό σκοινί, κρατιέσαι δέσμιος και ακόμη, μπορεί να στραγγαλιστείς απ’ αυτό. Δεν μπορείς εύκολα να το σπάσεις, αλλά ούτε και να ελευθερωθείς! Όπως ένα χοντρό σκοινί είναι φτιαγμένο από λεπτές και αδύναμες ίνες, έτσι και τα πάθη του ανθρώπου αποτελούνται από μικρά, αρχικώς, αμαρτήματα.

Ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερωθεί και να ξεφύγει στα πρώτα στάδια των μικρών αμαρτημάτων. Όταν όμως επαναλαμβάνεται η μία αμαρτία μετά την άλλη, τότε η ύφανσή τους ενισχύεται όλο και περισσότερο, μέχρι που στο τέλος δημιουργείται ένα πάθος· αυτό μετά μετατρέπει τον άνθρωπο σε ένα είδος τέρατος, έτσι όπως μόνον αυτό ξέρει τον τρόπο. Δεν μπορείς εύκολα να το κόψεις η να αποστασιοποιηθείς, ούτε μπορείς να χωριστείς απ’ αυτό.

Ω, αν οι άνθρωποι φυλάγονταν, πρόσεχαν και ξερίζωναν τα νεόφυτα της αμαρτίας τους! Τότε δεν θα χρειαζόταν να υποφέρουν πολλά, για να απελευθερωθούν από τα πάθη.
”Το να κόψεις ριζωμένα πάθη είναι τόσο δύσκολο, όσο να κόβεις τα δάχτυλά σου!”, είπε κάποτε ένας Mοναχός απ’ το Άγιον Όρος.

Γιά ν’ απελευθερωθεί από τα αμαρτωλά του πάθη, ο άγιος Αιμιλιανός βοηθήθηκε από τη μνήμη του θανάτου και φυσικά από τη χάρη του Θεού, χωρίς την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει κανείς τα δεσμά του κάθε πάθους.

Να σκέπτεσαι συχνά τον επικείμενο θάνατό σου, να μετανοείς και να ικετεύεις τη Χάρη του Μεγαλοδύναμου Θεού: αυτές οι τρεις πράξεις γλυτώνουν τον άνθρωπο απ’ τη σκλαβιά της αμαρτίας.

Ρώτησαν κάποτε τον αββά Σισώη, πόσος καιρός χρειάζεται για να ξεριζώσει κανείς τα πάθη του κι εκείνος απάντησε: ”Μόλις ένα πάθος σού εμφανιστεί, αμέσως ξερίζωσέ το!”.

Απόσπασμα από τον Πρόλογο της Αχρίδος
του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.