προφήτης Ιωνάς
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ: Σήμερα, η Εκκλησία μας, εορτάζει την απόδοση της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Τιμούμε επίσης τη μνήμη του Προφήτου Ιωνά, του Αποστόλου Κοδράτου εκ των Ο’ Αποστόλων του εν Μαγνησία, και του αγίου Ισαακίου, επισκόπου Κιτίου.

Ο Προφήτης Ιωνάς, συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «μικρούς» Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Απέφυγε της εντολής του Θεού, να κηρύξει μετάνοια στην Νινευή και επιβιβάσθηκε σε πλοίο για αντίθετο προορισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ξεσηκώθηκε μεγάλη θαλασσοταραχή και τότε υποχρεώθηκε να αποκαλύψει την ανυπακοή του στο θέλημα του Θεού.

Ακολούθως, τον έριξαν στη θάλασσα και αμέσως η τρικυμία κόπασε, τον δε Ιωνά τον κατάπιε κήτος, δηλ. μεγάλο ψάρι, το οποίο τον εξέμεσε στη στεριά, μετά από τρεις ημέρες. Το θαύμα αυτό προτύπωσε θεολογικά, την τριήμερη ταφή και Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Μετά, από το ναυάγιο, ο Ιωνάς έλαβε και πάλι εντολή από το Θεό να κηρύξει μετάνοια στη Νινευή. Στη περίπτωση αυτή υπακούει στο θέλημα του Θεού. Τότε οι Νινευήτες, με ταπείνωση πένθησαν, νήστεψαν, μετανόησαν και σώθηκαν. Κατόπιν, απορημένος για τη μη καταστροφή της Νινευή, κοίταξε την κολοκυθιά να ξηραίνεται και ελυπήθη «σφόδρα», αμέσως όμως πήρε απάντηση από το Θεό, «ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ανθρώπους, παρά ο Ιωνάς για την κολοκυθιά».

Να σημειωθεί ότι η σχετική με το θέμα προφητεία, από το βιβλίο του Προφήτη Ιωνά, διαβάζεται στην Εκκλησία στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Η μετάνοια και η ταπείνωση έλκουν τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων. Σταθερό παράδειγμα και σύμβολο θάρρους, ο Σταυρός του Σωτήρος Χριστού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.