Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση και την ανακομιδή του λειψάνου του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και τιμά τη μνήμη των οσίων Χαρίτωνος του ομολογητού και Αυξεντίου.

Ο όσιος Χαρίτωνας έλαμψε με τις αρετές και το μαρτύριό του τα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Επειδή πίστευε και ομολογούσε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σκληρά με κτυπήματα και αναμμένες λαμπάδες. Παρά ταύτα, παρέμεινε σταθερός και γενναίος στο χριστιανικό του φρόνημα.

Μετά το θάνατο του Αυρηλιανού, αποφυλακίστηκε. Φέροντας στο σώμα του τα στίγματα του μαρτυρίου, αποφάσισε να πάει προσκυνητής στους αγίους Τόπους. Στο δρόμο τον συνέλαβαν ληστές, οι οποίοι, αφού τον βασάνισαν, βρήκαν στη συνέχεια τον θάνατο, πίνοντας δηλητηριασμένο κρασί. Έτσι, ο Χαρίτωνας μετέτρεψε το καταφύγιο των ληστών σε μοναστήρι. Στη συνέχεια, τον ακολούθησαν αρκετοί μοναχοί, οι οποίοι διέπρεψαν στην αγιότητα, με ταπείνωση και μετάνοια. Κι έτσι αξιώθηκαν από το Πανάγιο Πνεύμα να φθάσουν σε ύψη ενάρετου βίου.

Τα μοναστήρια παραμένουν διαχρονικά, τόπος γαλήνης και προσευχής και οι εγκαταβιούντες πατέρες-μοναχοί αγωνίζονται ως φωτεινές λαμπάδες Χριστού, για τη δική τους σωτηρία και την ενίσχυση και παρηγορία των ανθρώπων που ζουν στην πολύβουη ζωή της πόλης.

Επιπρόσθετα, τα μοναστήρια προσφέρουν τις ωφέλιμες ευκαιρίες για θρησκευτικές και προσκυνηματικές περιηγήσεις, έτσι ώστε οι πιστοί να βρίσκουν πνευματική ενίσχυση και θεραπεία. Τα πολλά μοναστήρια που διατηρούνται στην πατρίδα μας, είναι πνευματικοί φάροι της Ορθοδοξίας και δηλώνουν τη μεγάλη μοναστηριακή παράδοση που εγκαινιάστηκε από τα αποστολικά χρόνια.

Σήμερα πανηγυρίζει η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.