Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός, και καταγόταν από την Κιλικία, και της αδελφής του Ζηνοβίας. Και οι δύο κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δεν φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Λυσίας. Τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Κατά το μήνα Οκτώβριο τιμώνται από την Κυπριακή Εκκλησία δύο άγιοι, που φέρουν το όνομα Θεράπων. Ο ένας, που ήρθε στο νησί μας από την Παλαιστίνη κατά την περίοδο της εικονομαχίας, και μαρτύρησε για το Χριστό, γιορτάζει στις 14 του Οκτωβρίου, ενώ, ο δεύτερος, που γιορτάζει σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τριακόσιους ασκητές, που κατέφυγαν από διάφορες χώρες στην Κύπρο, σε περιόδους διωγμών.

Ο όσιος Θεράπων, καθοδηγούμενος από το Θεό, έφθασε στην περιοχή του χωριού Λυθροδόντας, όπου βρήκε σπήλαιο, κοντά στο οποίο υπήρχε νερό. Εκεί έζησε το υπόλοιπο της ζωής του με άσκηση και προσευχή και κοιμήθηκε οσιακά. Το λείψανό του, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μετά από αιώνες, έγινε πηγή ιαμάτων για τους πιστούς και για το λόγο αυτό ο όσιος έλαβε την προσωνυμία «θαυματουργός».

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού, έκτισαν περικαλλή ναό, που πανηγυρίζει σήμερα.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.