Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πάππου επισκόπου Χύτρων του Θαυματουργού, ο οποίος διαποίμανε τον λαό του Θεού της Κυθρέας για 58 έτη, με αγάπη και πνευματική επιμέλεια. Όλοι οι επίσκοποι της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου τον σεβόντουσαν και τον αισθανόντουσαν ως κοινό τους πατέρα.

Σύμφωνα με το συναξάρι του, μετά από φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, πήγε στο λιμάνι της Σαλαμίνας και συνάντησε τον Άγιο Επιφάνιο, ο οποίος είχε έρθει από την Παλαιστίνη και τον ενθρόνισε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Ένας εκ των διαδόχων του Αγίου Πάππου είναι ο κατά σάρκα συγγενής του, Άγιος Αθανάσιος επίσκοπος Χύτρων.

Σήμερα, επίσης, τιμούμε τη μνήμη της μάρτυρος Σεβαστιανής, καθώς και τη μνήμη του αγίου μάρτυρα Αρέθα, που έζησε και σε μεγάλη ηλικία μαρτύρησε στην Αιθιοπία, κατά τον 6ο αιώνα. Μαζί του τιμούμε και πολλούς άλλους μάρτυρες, κάθε ηλικίας, που δεν δέχτηκαν να αρνηθούν τον Χριστό και σφαγιάστηκαν από τους ειδωλολάτρες. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η περίπτωση μίας μητέρας, άγνωστης σ’ εμάς αλλά γνωστής στον Θεό, το βρέφος της οποίας άρπαξαν οι διώκτες και το έριξαν στη φωτιά.

Η ηρωική μάνα, θέλοντας να αποφύγει ενδεχόμενες ατιμώσεις και ευτελισμούς στα χέρια των ειδωλολατρών, έριξε τον εαυτό της στη φωτιά, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό το στεφάνι του μαρτυρίου, μαζί με το σπλάγχνο της.

Το παράδειγμα αυτής της μάνας αναζητεί μιμητές σε κάθε εποχή και ιδίως στη δική μας, κατά την οποία και αυτή ακόμη η μητρότητα βάλλεται, περιφρονείται και τείνει να υποκατασταθεί από καινοφανείς πρακτικές, που η απομακρυσμένη από το Θεό κοινωνία μας ανέχεται, υιοθετεί ή και προβάλλει.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η πατρίδα μας χρειάζεται μητέρες που να αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους και να επιθυμούν την αιώνια σωτηρία και εξασφάλισή τους κοντά στον Χριστό. Μητέρες που με αυθεντική πίστη και με στοργή να ρίχνονται πρόθυμα στη θερμή προσευχή για να γλυτώσουν τις οικογένειές τους από τη φωτιά της ποικιλόμορφης φθοράς. Μητέρες που να μαρτυρούν τον Χριστό με λόγια αγάπης, ταπείνωσης και συγχωρητικότητας.

Ας επικαλεστούμε τη χάρη του Θεού, με τις πρεσβείες του Αγίου Πάππου επισκόπου Χύτρων για όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.