Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Μηνά και πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του αγίου Μηνά κοντά στο χωριό Βάβλα Λάρνακας και ο ομώνυμος ναός στην κοινότητα Γερίου. Τιμούμε επίσης τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Στεφανίδος και του οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ. Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Έφηβος ακόμη έγινε χριστιανός και επέλεξε να σταδιοδρομήσει στο ιππικό του Ρωμαϊκού στρατού, στο οποίο διακρίθηκε για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα. Όταν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των χριστιανών, ο άγιος Μηνάς απεκδύθηκε τα στρατιωτικά του καθήκοντα και έγινε ασκητής ενδυόμενος το μοναχικό σχήμα.

Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία ομολόγησε τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Τότε οδηγήθηκε στη φυλακή, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε . Ο Άγιος Βίκτωρ και ο Άγιος Βικέντιος μαρτύρησαν την ίδια ημέρα με τον Άγιο Μηνά, αφού έλαβαν θάρρος και δύναμη από τον ίδιο.

Ως γνωστόν ο άγιος Μηνάς τιμάται ιδιαίτερα στην Κρήτη, για το θαύμα που επιτέλεσε στο Ηράκλειο, το Πάσχα του 1826 σώζοντας τους χριστιανούς, που κινδύνεψαν από τους Οθωμανούς κατακτητές. Για το λόγο αυτό οικοδομήθηκε περικαλλής καθεδρικός ναός στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η επίκληση των προσευχών του Μεγαλομάρτυρα Μηνά προς τον Τριαδικό Θεό, προσφέρει ωφέλεια και αισιοδοξία στους ανθρώπους κάθε εποχής που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δύναμη και τη χάρη του Θεού.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.