Άγιος Μεγαλομάρτυρας Ευστάθιος

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου.

Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης βασιλιάς Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Ακολούθως τον απομόνωσαν από τη σύζυγό του και τους δύο γιούς του. Όταν ο Τραϊανός συνάντησε δυσκολίες στους πολέμους, κάλεσε στο στράτευμα τον έμπειρο και γενναίο Ευστάθιο, ο οποίος συνετέλεσε πολύ στη νίκη.

Όμως, ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Άγιο Ευστάθιο να πορευθεί σε ειδωλολατρική γιορτή και να θυσιάσει στα είδωλα ως ευχαριστία για τη νίκη. Ο Άγιος Ευστάθιος αρνήθηκε, και ομολόγησε ότι με τη δύναμη του Χριστού εξασφάλισε τη νίκη. Τότε, για την ομολογία Πίστεως του στον Χριστό, φυλακίστηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας και όλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο, παραμένοντες μέχρι τέλους σταθεροί και ακλόνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και την αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου.

Η κοινωνία στην εποχή μας, έχει απαραίτητα ανάγκη από άγιες οικογένειες, που μετατρέπουν το σπίτι τους σε «κατ’ οίκον Εκκλησία». Ιδιαίτερα, θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε φιλότιμες προσπάθειες για να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας, την αξία της τεκνογονίας, την τιμή των συζύγων, το σεβασμό των παιδιών και το καλό παράδειγμα των γονέων.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.