Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου 

H Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς, Ιωάννου επισκόπου του Ρώσου, της Οσίας Κασσιανής της μοναχής και ποιήτριας, πολιούχου και προστάτιδας της νήσου Κάσου, και των Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος καθώς και του παιδομάρτυρος Σώζοντος του νέου από την Ασπρογιά της Πάφου.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Άγιος μάρτυρας Σώζων, καταγόταν από την πόλη Λυκαονία της Μ. Ασίας και έζησε τον 3ο αιώνα μ. Χ. Ήταν ειδωλολάτρης και βοσκός στο επάγγελμα, γρήγορα όμως βαπτίστηκε χριστιανός και πήρε το όνομα Σώζων. Ήταν άνθρωπος ενάρετος και θεοσεβής. Ο Άγιος Σώζων με την ένταξή του στο σώμα της Εκκλησίας, με το άγιο Βάπτισμα και το άγιο Χρίσμα, ενεργοποίησε τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος στη ζωή του.

Μελετούσε τις Γραφές και κήρυττε το λόγο του Ευαγγελίου, προς ωφέλεια των πιστών. Κάποια μέρα μπήκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό όπου είδε ένα άγαλμα φτιαγμένο από χρυσό. Τότε, έκοψε το ένα χέρι του αγάλματος και αφού το πούλησε μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Ο ηγεμόνας της περιοχής, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, άρχισε να συλλαμβάνει και να τιμωρεί τους χριστιανούς.

Ο Σώζων τότε, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα χωρίς να έχει μετανιώσει για την πράξη του, και ομολόγησε την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.

Σήμερα η Εκκλησία, μάς προετοιμάζει πνευματικά για την αυριανή μεγάλη εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Η γέννηση της Μαριάμ από τους δίκαιους Ιωακείμ και Άννα, προξένησε χαρά σε όλο το ανθρώπινο γένος, διότι από την Παναγία έλαβε σάρκα ο άσαρκος και άχρονος Υιός και Λόγος του Θεού και Σωτήρας του κόσμου.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.