Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη των αποστόλων Αριστάρχου και Ζήνωνος και των μαρτύρων Καλλιστράτου και Γαϊανής.

Ο άγιος Καλλίστρατος ανατράφηκε από ενάρετους γονείς, οι οποίοι του έδωσαν σταθερές βάσεις, με πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Όταν κατετάγη στο στρατό, συνέχισε να προσεύχεται όπως έμαθε στο σπίτι του, και καταγγέλθηκε ότι ήταν χριστιανός. Ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον αληθινό τριαδικό Θεό, γνωρίζοντας το οδυνηρό μαρτύριο που θα ακολουθούσε. Αν και υπέστη αμέτρητα βασανιστήρια για να καμφθεί, εντούτοις, περισσότερο αντλούσε δύναμη από τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Τον έριξαν στη θάλασσα και δύο δελφίνια τον έσωσαν. Αρκετοί στρατιώτες που παρακολουθούσαν το πανίερο θέαμα πίστεψαν και ομολόγησαν κι εκείνοι τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους. Στη συνέχεια, ρίφθηκαν όλοι στη φυλακή, όπου ο άγιος Καλλίστρατος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις αλήθειες του Ευαγγελίου στους νέους ομολογητές της πίστεως. Αν και τους έριξαν και πάλι στη θάλασσα, εντούτοις, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος σώθηκαν. Τελικά μαρτύρησαν μέσα στην φυλακή.

Η σταθερότητα και η αγωνιστικότητα των αυθεντικών μαθητών του Χριστού, όπως τους σημερινούς μάρτυρες που εορτάζουμε, προσφέρουν δύναμη και θάρρος στους έχοντες αδύνατη πίστη, με αποτέλεσμα να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και να διώχνουν μακριά κάθε θλίψη και απογοήτευση.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.