Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρείται μέγας φωστήρ της τρισηλίου Θεότητος. Είναι ένας εκ των τριών μεγάλων Ιεραρχών, διδάσκαλος της οικουμένης και προστάτης των Ελληνικών Γραμμάτων. Γεννήθηκε το 347 μ. Χ. στην Αντιόχεια από ευσεβείς χριστιανούς, τον Σεκούνδο και την Ανθούσα. Ευφυής καθώς ήταν, διακρίθηκε στις επιστήμες. Μελέτησε εις βάθος τα ελληνικά γράμματα και σπούδασε στη Συρία κοντά στον ξακουστό ρητοροδιδάσκαλο Λιβάνιο. Ιδιαίτερα εντρύφησε στη μελέτη των ιερών γραφών, και απέκτησε βαθιά θεολογική μόρφωση. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αφοσιώθηκε στο μοναχικό βίο.

Ο ένθεος ζήλος του, τον οδήγησε στην έρημο, όπου επιδόθηκε στην άσκηση και την προσευχή. Όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια, χειροθετήθηκε αναγνώστης δηλ. ερμηνευτής των Γραφών, και αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Μελέτιο. Έξι χρόνια μετά, ενθρονίστηκε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξε έξοχος ποιμένας, μέτρο της ταπείνωσης, αλλά και ερμηνευτής των ιερών γραφών, ιδιαίτερα του Ιερού Ευαγγελίου και των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. Μας άφησε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο και σε ποσότητα και προπάντων σε ποιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, από τη γραφίδα του Χρυσοστόμου έχουμε την ομώνυμη θεία Λειτουργία που επιτελείται τις περισσότερες ημέρες του έτους.

Δεν ήταν μόνο θεωρητικά καταρτισμένος, αλλά και έμπρακτα δίδασκε την εγκράτεια και τη φιλαλληλία. Η σύγκρουσή του με την ασεβή και άρπαγα αυτοκράτειρα Ευδοξία, τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες εξορίες. Μέσα στις κακουχίες και τις εξορίες εξεδήμησε προς Κύριο στην πορεία του προς την τελευταία εξορία στα Κόμανα του Πόντου.

Μεγάλη προσωπικότητα ο ιερός Χρυσόστομος, από όποια πλευρά και αν αποτιμηθεί το έργο και η προσωπικότητά του.
Σήμερα πανηγυρίζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη στον Πενταδάκτυλο και η ομώνυμη ενορία στη Λακατάμεια.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.