Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, του οποίου η μνήμη τιμάται, επίσης, και την Κυριακή που ακολουθεί της εορτής των Χριστούγεννων. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου.

Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Ιωσήφ του Μνήστορος, και λόγω της συνεχούς συναναστροφής του με τον Ιησού, κατά τα παιδικά τους χρόνια, ονομάστηκε Αδελφόθεος ή Αδελφός του Κυρίου. Η υποδειγματική πίστη και αφοσίωσή του στον Χριστό αποδείχθηκε έμπρακτα μέσα από την ιεραποστολική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση του ως πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, αφού κατά την παράδοση είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο.

Το κύρος του και η υπόληψη με την οποία η πρώτη Εκκλησία περιέβαλλε το πρόσωπό του Αγίου Ιακώβου, εμφανίζονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις του κατά τις εργασίες της αποστολικής συνόδου του 49 μ.Χ., όπου η συμβολή του στην εξάπλωσή της νέας πίστης σε όλα τα έθνη υπήρξε καθοριστική.

Ο άγιος Ιάκωβος προίκισε την Εκκλησία με τη θεόπνευστη καθολική επιστολή του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, αλλά και με την πρώτη Θεία Λειτουργία, που αποτέλεσε τη βάση για τις μεταγενέστερες θείες Λειτουργίες των Μ. Βασιλείου και ιερού Χρυσοστόμου.

Την μεγαλειώδη προσφορά του προς την Εκκλησία, ο Αδελφόθεος Ιάκωβος, επισφράγισε με τον μαρτυρικό του θάνατο, στον οποίο τον υπέβαλαν οι ομοεθνείς του.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.