Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου και των οσίων Θεοσεβίου του Αρσινοΐτου και Επικτήτου.

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν, επί Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μ.Χ.. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες ευσεβέστατοι, με βαθειά συνείδηση της χριστιανικής πίστεως. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού, Μαξέντιο, και ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Ο τύραννος αν και διέταξε τον αποκεφαλισμό τους, εντούτοις, οι απαντήσεις που έλαβε και το θάρρος και η πίστη που επέδειξαν τον συγκλόνισαν.

O Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κάζα Πιφάνη, της Κερύνειας, και εκεί ασκήτευσε σύμφωνα με τον θείο λόγο του Κυρίου «εκείνος που θέλει να γίνει τέλειος, να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Χριστό και το ιερό Ευαγγέλιο». Στον ίδιο τόπο κοιμήθηκε οσιακά.

Πάνω από τη σπηλιά που έζησε, οικοδομήθηκε εκκλησία και γύρω από αυτήν το χωριό Άγιος Επίκτητος, σήμερα τουρκοκρατούμενο.

Η διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας και της νοσταλγίας της καταχόμενης, από τα τουρκικά στρατεύματα, πατρίδας μας, είναι απαραίτητη στον αγώνα μας για ελευθερία και επιστροφή στην πατρική γη, όπου όλοι θα ζούμε ελεύθερα και ειρηνικά και ενωμένοι θα συνδημιουργούμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.