Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λυών της Γαλλίας.

Απόδοση της εορτής σημαίνει ολοκλήρωση, από τις 15 Αυγούστου έως και σήμερα, της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συμβαίνει όταν, μέσω της υμνολογίας, βιώνουμε μεθεόρτια μεγάλα θεολογικά και πανίερα γεγονότα της Εκκλησίας που έχουν άμεση σύνδεση με την προσφορά της Θεοτόκου για τη σωτηρία μας.

Η Παναγία έχει συμβάλει, με την αγνότητα και την απόλυτη υπακοή της στην εκπλήρωση του θελήματος του Θεού, στη λύτρωση και σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους με τη θυσία του Υιού της και Υιού του Θεού.

Οι πιστοί αισθάνονται την ευλογία και συμπαράστασή της να παραμένει σταθερή και μετά την αναχώρησή της από τα επίγεια ως μητέρα της Ζωής, δηλ. του Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Ιεράρχης Ειρηναίος, που εορτάζουμε σήμερα, έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μάρκου Αυρηλίου. Ήταν διάδοχος των αγίων Αποστόλων και διετέλεσε επίσκοπος της πόλης Λουγδούνου (σημερινής Λυών) της Γαλλίας.

Ο Ειρηναίος είναι μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας. Συνέγραψε θεολογικά κείμενα, κυρίως δογματικά και αντιαιρετικά με τα οποία στήριξε ποιμαντικά πολλούς χριστιανούς και τους γλίτωσε από τις πλάνες των διαφόρων αιρέσεων.

Τέλος, αποκεφαλίστηκε από τον βασιλιά Σεβήρο, το έτος 202 μ. Χ., παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

Το θεολογικό έργο του Ειρηναίου έγινε η βάση όλων των μεταγενεστέρων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας. Ο θησαυρός αυτός παραμένει διαχρονικά σταθερή αξία στην παράδοση της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.