Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Κικιλίας, που μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού, τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλήμονα και της συζύγου του Απφίας, του συγγενούς του Αρχίππου και του δούλου του Ονησίμου και του οσίου Σωζομένου του εν Ποταμιά της Λευκωσίας.

Ο Άγιος Φιλήμονας διδάχτηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και είναι ο παραλήπτης της ομώνυμης επιστολής του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. ΄Εζησε στις Κολοσσές και διακρίθηκε τόσο για το κηρυκτικό, όσο και για το φιλανθρωπικό του έργο. Σ’ αυτό τον συναγωνίστηκαν επάξια η σύζυγός του Απφία και ο ΄Αρχιππος, τον οποίο ο Απ. Παύλος ονομάζει «στρατιώτη» του Χριστού. Στρατιώτης του Χριστού έγινε και ο Ονήσιμος, αφού προηγουμένως μετανόησε για την ενέργειά του να ληστέψει τον αφέντη του και να δραπετεύσει. Γνωρίζοντας τον Απόστολο των Εθνών στη φυλακή της Ρώμης, κατηχήθηκε απ’ αυτόν και επέστρεψε στον Φιλήμονα, όχι ως δούλος αλλά ως αγαπητός αδελφός.

Και οι τέσσερις θυσιάστηκαν για τη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, αφήνοντας σ’ εμάς υποθήκες για το πώς ο καθένας μπορεί και οφείλει να οδηγήσει στη σωτηρία τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται, αρχίζοντας από τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας ο ίδιος τα σωτήρια μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου. Η συνείδηση της Εκκλησίας τους χαρακτηρίζει, μέσω της υμνολογίας, ως «Τετράς η θεόλεκτος, των Αποστόλων Χριστού, λάμψαντες τοις εν σκότει αληθείας την γνώσιν».

Ο Όσιος Σωζόμενος, ο οποίος ασκήτεψε στην περιοχή της κοινότητας Ποταμιάς της Λευκωσίας, είναι αρχαιότερος του ομώνυμου Οσίου της Καρπασίας, που εορτάσαμε στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ο όσιος Σωζόμενος λόγω της θέλησης του για άσκηση και ησυχία, ήρθε στην Κύπρο από τη Παλαιστίνη και βρήκε καταφύγιο βόρεια του χωριού Ποταμιά όπου λάξεψε το ασκητήριο του.

Αξιώθηκε την απόκτηση των αρετών με πρώτη την ταπείνωση, καθώς και πολλών χαρισμάτων, όπως της θαυματουργίας διαφόρων ασθενειών. Ο τάφος του βρίσκεται στα αριστερά του βάθους του σπηλαίου που ο ίδιος λάξευσε.

Σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Ποταμιάς υπάρχει το μικρό χωριό Άγιος Σωζόμενος, όπου υπάρχει και Εκκλησία αφιερωμένη επονώματι του Οσίου Ασκητού.

Για ακόμη μια φορά δοξολογούμε το Θεό που μας χάρισε Αγίους, οι οποίοι αγίασαν μέσα στα σπήλαια και τα όρη της κυπριακής γης.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.