Άγιος Αυξίβιος
Άγιος Αυξίβιος: Η Αγία μας Εκκλησία τιμά 17 Φεβρουαρίου τον Άγιο Αυξίβιο Επίσκοπο Σόλων και τον όσιο Αναστάσιο, οποίος ασκήτεψε στην Περιστερωνοπηγή της Μεσαορίας.

Ο καταγόταν από τη Ρώμη. Επειδή οι γονείς του τον πίεζαν να νυμφευθεί, αυτός, ποθώντας να ζήσει με παρθενία και άσκηση, αναχώρησε κρυφά από τη Ρώμη και με πλοίο ήλθε στο Λιμνίτη, κοντά στους Σόλους. Εκεί συνάντησε τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο οποίος αφού τον κατήχησε, τον βάπτισε και τον χειροτόνησε Επίσκοπο Σόλων, καθοδηγώντας τον να αναδειχθεί σε κήρυκα του ιερού Ευαγγελίου. Ο Αυξίβιος με τη θαυμαστή πολιτεία και τους ένθεους λόγους του μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες στον αληθινό Θεό.

Κοιμήθηκε ειρηνικά και τάφηκε στους Σόλους, μετά από πενήντα χρόνια καρποφόρου διαποίμανσης του λαού του Θεού. Ο άγιος Αυξίβιος τιμάται ιδιαιτέρως στο χωριό Αστρομερίτης, όπου ευρίσκεται ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν.

Ο Όσιος Αναστάσιος που τιμούμε επίσης σήμερα, ασκήτευσε στην κοινότητα Περιστερωνοπηγής. Στο υπόγειο του παλαιού Ιερού Ναού βρίσκεται το ασκητήριο και ο τάφος του.

Η Κύπρος είναι υπερήφανη για τους πολλούς και σπουδαίους Αγίους της. Επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους στη ζωή και τα έργα μας για ενίσχυση και ευλογία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

17 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει και τη μνήμη ενός Αποστολικού Αγίου, του Αγίου Ηρακλειδίου, πρώτου επισκόπου Ταμασσού, αλλά και γενικότερα από τους πρώτους Ιεράρχες της νήσου Κύπρου.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.