Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των ομόζυγων και Λίνου επισκόπου Ρώμης.

 

Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ. Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες, στη συνέχεια όμως γνώρισαν την αληθινή πίστη στον Χριστό. Καλλιεργώντας την αρετή τής ελεημοσύνης, διέθεσαν τα περισσεύματα των υπαρχόντων τους για το καλό των συνανθρώπων τους. Τον γιο τους Γαλακτίωνα τον ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου».

Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό, πρώτα με τη βιωτή του, και στη συνέχεια με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Και οι δύο αποφάσισαν να ζήσουν χριστιανικά και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στον Χριστό. Όταν και πάλι επί Δεκίου, άρχισαν οι διωγμοί, συνελήφθησαν, κακοποιήθηκαν και αποκεφαλίστηκαν, για τη δόξα του Χριστού.

Ο απόστολος Λίνος, καταγόμενος από ευγενική ρωμαϊκή οικογένεια, γνωρίστηκε με τους απόστολους Παύλο και Πέτρο και αναδείχτηκε πρώτος επίσκοπος Ρώμης. Εργάστηκε με σθένος για την Εκκλησία και ποίμανε με αγάπη και διάκριση, το λαό του Θεού.

Οδηγήθηκε στο μαρτύριο και τελικά στο θάνατο με αποκεφαλισμό, λόγω της μεγάλης αγάπης του προς τον Τριαδικό Θεό, της χριστιανικής του δράσης για διάδοση του ιερού Ευαγγελίου και της ποιμαντικής του προσφοράς, διακονώντας πραγματικά ως αληθινός πατέρας τον κάθε άνθρωπο.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.