Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων, των συζύγων αγίων Μελάνιππου και Κασσίνης και του υιού αυτών αγίου Αντωνίου. Επίσης, τιμά τη μνήμη του οσίου Λαζάρου του θαυματουργού και της αγίας Θεσσαλονίκης. 

Οι άγιοι Μελάνιππος, Κασσίνη και Αντώνιος κατάγονταν από την Άγκυρα της Μικράς Ασίας και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη.

Όντας ενάρετοι χριστιανοί, ανάθρεψαν τον γιο τους Αντώνιο με μεγάλη επιμέλεια, και τον ανέδειξαν σε άξιο μέλος της κοινωνίας και δόκιμο εργάτη του Ευαγγελίου.

Όταν ο Αγριππίνος πληροφορήθηκε το ενάρετο του βίου τους, προσπάθησε να αλλάξει την πίστη τους λέγοντάς τους ότι από αυτούς εξαρτάται η ζωή του παιδιού τους και ότι αν απαρνιόντουσαν την χριστιανική τους πίστη θα χάριζε τη ζωή στον γιο τους. Τον δε Αντώνιο τον πίεζε λέγοντάς του ότι μπορεί να σώσει τους γονείς του, εάν κι αυτός απαρνηθεί τον Ιησού Χριστό.

Εκείνοι όμως δεν φοβήθηκαν τον μαρτυρικό θάνατο, καθώς ήταν αφοσιωμένοι ολόψυχα στον Κύριο. Ο Αγριππίνος εξοργίστηκε ακούγοντας τους να εξυμνούν τον Ιησού, και διέταξε τον βασανισμό τους.

Τον Μελάνιππο και την Κασσίνη τους κρέμασε πάνω σε ξύλο, τον δε Αντώνιο τον βασάνισαν φρικτά και μετά τον έβαλαν σε αναμμένο κλίβανο. Όμως, με τη βοήθεια του Θεού, έμεινε αβλαβής. Στη συνέχεια τον έριξαν σε πυρακτωμένη κάμινο, πάλι όμως χάρη στη Θεία επέμβαση έμεινε εν ζωή. Τελικά οι δήμιοι τον αποκεφάλισαν και έτσι ο άγιος Αντώνιος ετελειώθη και κοσμημένος από τον Κύριο, όπως οι γονείς του, με τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου και της δόξας της Βασιλείας του Θεού.

Υπάρχουν και σήμερα παραδείγματα γονέων που αντιστέκονται στις δοκιμασίες και στους κινδύνους, μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία παιδαγωγούν με στοργή κι αγάπη.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.