Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος.

Η τριάδα αυτή των Μαρτύρων αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος, διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι αυτό τον λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος, βλέποντας την σταθερότητα της πίστεώς τους διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα με αποτέλεσμα, ο Σαββάτιος να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο δε Τρόφιμος να οδηγηθεί στον ακόμα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο, ο οποίος τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση. Τον επισκέφθηκε ο Δορυμέδων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων του, και ο οποίος πίστεψε στον Χριστό και τον ομολόγησε δημόσια ως αληθινό Θεό. Όταν το αντιλήφθηκε ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά και το Δορυμέδοντα.

Κατόπιν έριξε και τους δύο στα θηρία. Και επειδή, ως εκ θαύματος, κανένα θηρίο δεν τους επιτέθηκε, ο ηγεμόνας, ένεκα φθόνου και αλαζονείας, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η αλήθεια και το φως, ως σταθερά χαρακτηριστικά του αυθεντικού ανθρώπου, θολώνουν το μυαλό του αλαζόνα ανθρώπου, ο οποίος, αντί με υπομονή και ταπείνωση να μεταμεληθεί, αυξάνει την κακία και το φθόνο απέναντι στον αληθινό και φωτεινό άνθρωπο.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.