Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η αγία μας εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης και της νεομάρτυρος Χρυσής.

Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν επί αυτοκράτορα Δεκίου γύρω στο 250 μ. Χ. Ο Κάρπος, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων στην Μ. Ασία. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική, έγινε διάκονος και συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν και οι τρεις συνελήφθησαν, ομολόγησαν με παρρησία το Χριστό.

Στην σημαντική και πολύ επίκαιρη και στις μέρες μας απολογία του, ο Κάρπος είπε: «εμείς οι χριστιανοί κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Την ώρα που οι άπιστοι στο Χριστό και το Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια ωφέλημα και παρακλητικά».

Εκνευρισμένος ο τύραννος από την απάντηση του Κάρπου, τον βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Πάπυλου Αγαθονίκη, και στο τέλος τους αποκεφάλισε.

Οι μάρτυρες της εποχής των φοβερών διωγμών πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες, ώστε να δοξολογείται από τους πιστούς το όνομα του αληθινού Θεού. Τέτοιοι μάρτυρες υπάρχουν και σήμερα, σε πατρίδες όπου οι διωγμοί κατά των Χριστιανών δεν σταματούν και οι λεηλασίες ιερών και οσίων είναι καθημερινή πρακτική.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.