Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν: Η φυγή στην Αίγυπτο. Η σφαγή των νηπίων. Επιστροφή από την Αίγυπτο. Αγαπητοί μου αδελφοί, διανύοντας την εορταστική αυτή περίοδο της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, η Αγία μας Εκκλησία μας περιέγραψε σήμερα μέσω του Ιερού Ευαγγελίου την φυγή του νεογέννητου Κυρίου μας στην Αίγυπτο καθώς και την σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ, διότι με το που γεννήθηκε ο Υιός του Θεού, ένας σκληρός διωγμός άρχισε εναντίον του, με πρώτο διώκτη τον τότε βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος φοβούμενος μην χάσει τον θρόνο του απ’ τον νεογέννητο Χριστό διέταξε να θανατωθεί.

Ευαγγέλιο Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα με τη φυγή στην Αίγυπτο, τη σφαγή των νηπίων και την επιστροφή από την Αίγυπτο: Κατά Ματθαίο Β'(2) 13-23. Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εμφανίσθηκε τότε Άγγελος Κυρίου στο όνειρο του Ιωσήφ και του είπε:

Σήκω και πάρε το παιδί και την μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και μείνε εκεί μέχρι εγώ να σου πω, καθ’ ότι ο Ηρώδης θα ζητήσει το παιδί να το θανατώσει.

Έτσι και έκανε. Παρέλαβε το παιδί και την μητέρα του το ίδιο κιόλας βράδυ και αναχώρησε κρυφά για την Αίγυπτο.

Παρατηρούμε λοιπόν την κακία της ανθρωπότητας εκείνο τον καιρό. Με το που γεννήθηκε ο Κύριος άρχισαν να τον διώκουν αντί να τον προσεγγίσουν με αγάπη. Δυστυχώς οι δίκαιοι των ανθρώπων του Θεού έχουν πάντοτε μια τέτοια μεταχείριση. Αντί για δόξες και μεγαλεία γεύονται μόνο θλίψεις και δοκιμασίες.

Αυτές τις ταλαιπωρίες δοκίμασαν και οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, οι άγιοι προφήτες και όχι μόνο.

Ο πόνος, ο διωγμός και το μαρτύριο ήταν χαρακτηριστικά των πιστών ανθρώπων. Πόσα βασανιστήρια υπέστησαν οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Κέρδισαν όμως έτσι τον μέγα της δόξης αμαράντινο στέφανο και αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς.

Σήμερα εμείς μπορεί να μην έχουμε βασανιστήρια με όπλα και σπαθιά.

Διωκόμαστε όμως.

Διώκεται η Εκκλησία μας με δόλιους τρόπους.

Ζούμε σε μια εποχή όπου δυστυχώς πληθαίνουν οι φωνές που στρέφονται ενάντια στο Χριστό και την Εκκλησία, που θέλουν ει δυνατόν να εξαλείψουν το θρησκευτικό συναίσθημα από τις καρδιές των ανθρώπων, που επιθυμούν να διαμορφώσουν μια κοινωνία δίχως Χριστό, χωρίς ελπίδα Αναστάσεως, εξαρτημένο από κάποιους δήθεν μεγάλους όπου κοιτάνε μόνο τα συμφέροντα τους.

Μας περικυκλώνουν με συκοφαντίες διάφορα ασεβή και άθεα χείλη. Σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να στέκουμε ψυχροί και αδιάφοροι. Πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε τίμιο μέσο για να σωθούμε και να σωθεί η πίστη μας και η πατρίδα μας, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν και ο Θεός θα κάνει για μας αυτό που σε μας φαίνεται αδύνατον.

Το βλέπουμε αυτό και στη σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Ο Θεός κάνει εκείνο που είναι αδύνατο στον άνθρωπο Ιωσήφ. Με άγγελο ειδοποιεί τους μάγους να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη και άγγελο επίσης του στέλνει και τον πληροφορεί για το πονηρό σχέδιο του άσπλαχνου βασιλέα.

Λέει όμως στον Ιωσήφ να κάνει και αυτός το ανθρωπίνως δυνατόν. Να φύγει για την Αίγυπτο.

Αυτό και έγινε και σώθηκε το Θείον Βρέφος.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό Ευαγγέλιο Κυριακής μετά την Χριστού Γέννηση 27 Δεκεμβρίου 2020.

Όταν όμως αντιλήφθηκε ο Ηρώδης ότι έφυγαν οι Μάγοι χωρίς να τον ενημερώσουν για το που βρίσκεται ο νεογέννητος Χριστός οργίσθηκε και έστειλε τους στρατιώτες του να θανατώσουν όλα τα νήπια μέχρι δύο ετών που βρίσκονταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρα της.

Κυριεύθηκε αδελφοί μου από φθόνο για το νεογέννητο Χριστό. Το αποτέλεσμα όμως του φθόνου αυτού ήταν να χυθεί το αίμα τόσων μικρών παιδιών, αθώων ψυχών με αγνότητα βίου.

Μας λέγει δε ο Ιερός Ευαγγελιστής πως μετά τον θάνατο του δυσεβή βασιλιά εμφανίστηκε πάλι στον Ιωσήφ ο Άγγελος Κυρίου και του είπε να επιστρέψουν στη γη του Ισραήλ.

Επειδή όμως εκείνο το διάστημα βασίλευε ο υιός του Ηρώδη ο Αρχέλαος, αποφάσισε να εγκατασταθούν στη Γαλιλαία στην πόλη της Ναζαρέτ εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία που έλεγε ότι ο Υιός του Θεού θα κληθεί Ναζωραίος.

Ευαγγέλιο μετά τα Χριστούγεννα – Ερμηνεία

Προστάτευσε λοιπόν ο Θεός απ’ τη μανία των διωκτών το νεογέννητο βρέφος για να ανδρωθεί και να επιτελέσει τον θεϊκό και σωτήριο προορισμό Του. Δηλαδή όχι μόνο να σαρκωθεί, αλλά να βαπτισθεί, να κηρύξει, να διωχθεί, να Σταυρωθεί και να Αναστηθεί.

Ας τον παρακαλούμε λοιπόν και μείς τον Πανάγαθο Θεό να μας προστατεύει με τον ίδιο τρόπο και να μας περιβάλλει με την ίδια αγάπη φυλάγοντάς μας ώστε κι εμείς να επιτελέσουμε τον ιερό προορισμό μας που είναι ο δρόμος προς την αγιότητα και την σωτηρία.

Αμήν!

π. Δ. Β.

Κυριακή 29η Δεκεμβρίου 2013

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο την ερμηνεία ευαγγελίου Κυριακής μετα την Χριστού Γέννησιν με τον Ιησού τον αιώνιο νικητή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.